– Det är klart att på ett allmänt plan råder det ingen tvekan om att när vi talar om den organiserade brottslighetens systemhot så är en väldigt central del risken för infiltration, hot och påtryckningar mot det offentliga beslutsfattandet.
TT: Vad är din bild av hur utbrett det här är inom just rättsväsendet?
– Man kan väl konstatera att olika aktörer i rättsväsendet påtalar att de här riskerna är reella, och att det har förekommit fall av det här slaget som man antingen kunnat förebygga och förhindra eller där en viss skada har skett.
Han vill dock inte utveckla hur stort problemet kan vara.
– Jag kan inte gå in närmare på den exakta omfattningen, men man kan säga att redan med de fall som är publika, oavsett hur de sedan kommer avgöras av domstolar, så understryker det risker som är mer generella.
Gunnar Strömmer ser en risk med att infiltration av det här slaget skadar enskilda och urholkar allmänhetens förtroende för rättsväsendet.
– I förlängningen handlar det om en tillit till rättsväsendets integritet. Medborgarna måste naturligtvis kunna lita på att rättsväsendet, oavsett om det handlar om polis, åklagare eller domstolar, kan fullgöra sina uppgifter utan otillbörliga påtryckningar, säger han.