Stenström: Ett steg i rätt riktning

Tidsplanen för när Sverige kan släppas in i Nato är fortfarande oklar. Regeringens chefsförhandlare Oscar Stenström är ändå hoppfull efter mötet i Turkiet. –Jag skulle nog säga att det är ytterligare ett steg i rätt riktning, men det är inte klart.

Oscar Stenström, chefsförhandlare i Natoprocessen. Arkivbild.

Oscar Stenström, chefsförhandlare i Natoprocessen. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Politik2023-06-14 14:58

Under onsdagen möttes höga tjänstemän från Sverige, Finland, Turkiet och Nato i Ankara. Detta var det fjärde mötet inom den så kallade "permanenta mekanismen" som ska bana väg för svenskt Natomedlemskap.

– Det har varit ett bra möte mellan delegationerna med i princip samma uppställning som tidigare, säger Oscar Stenström.

På mötet deltog representanter för svenska utrikesdepartementet, justitiedepartementet, statsrådsberedningen, polisen och Säpo.

Erdogans nye säkerhetsrådgivare Akif Cagatay Kilic ledde Turkiets delegation.

Mötet handlade till stor del om Sveriges kamp mot terrorism – främst kurdiska PKK.

– Jag har visat på konkreta resultat, jag gjorde det i mars jag gjorde det i dag, säger Stenström på en presskonferens efteråt.

– Vi vet att Turkiet drabbas hårt av terror, vi ser allvarligt på det från den svenska regeringen.

PKK-flaggor

En del frågor handlade om personer som viftar med PKK:s flaggor. Flaggor tillhörande terroristorganisationer kan användas som bevis med Sveriges nya terrorlag som trädde i kraft den 1 juni, enligt Stenström.

Men det spelar roll om man bara visar sympati för en terrororganisation eller om man understödjer den.

– Sverige har samma lagstiftning som många andra Natoländer där yttrandefrihet tillåter demonstrationer. Men låt mig vara tydlig: om en person bär en PKK-flagga, så kan flaggbärandet användas i ett åtal.

– Sverige är ingen fristad för terrorism eller för PKK, säger han.

Stenström lyfte också att Sverige hävt vapenexportembargot mot Turkiet. Myndigheten ISP har beviljat nya licenser. Människor som söker uppehållstillstånd i Sverige och som har kopplingar till PKK kommer också att få avslag på sin ansökan, framhöll han.

Sverige har enligt Stenström uppfyllt det man kommit överens om med Turkiet. Trots detta är det inte klart att Sverige blir medlem till Natos toppmöte i Vilnius den 11–12 juli.

– Jag kan inte spekulera i någon tid.

– Min motpart gick direkt från mitt möte till det turkiska regeringssammanträdet där han för första gången får tillfälle att träffa hela kabinettet och ha en allmän beredning om läget för den svenska ratificeringen. Det får nu ta några veckor. Men vi känner det stöd som vi får från de andra allierade.

Parterna har kommit överens om att mötas igen, men oklart när.

Stoltenberg: Framsteg

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg pratade med sin stabschef Stian Jenssen som var med på mötet.

– Han kunde säga att mötet fördes i en konstruktiv anda och vissa framsteg har gjorts, och vi kommer att fortsätta att arbeta för Sveriges ratificering så snart som möjligt, säger Stoltenberg på en presskonferens.

Inte heller Stoltenberg kan ge någon tidsplan för när Turkiet och Ungern skulle kunna säga ja till Sverige. Men det var bra att mötet hölls.

– Sist jag mötte president Erdogan i Istanbul så klargjorde jag att Sverige har levererat, de har ändrat sin grundlag, de har stärkt sina antiterrorlagar och lyft ett vapenexportförbud till Turkiet.

Erdogan inte nöjd

Stoltenberg lyfter också fram att den svenska regeringen i måndags beslutade att utlämna en man med PKK-kopplingar till Turkiet.

– Det här är bra för kampen mot terrorism, det är också bra för Sveriges kamp mot organiserad brottslighet i Sverige.

Natochefen kan inte garantera att Sverige är medlem till Vilniustoppmötet i juli. Men möjligheten finns.

– Det är fortfarande möjligt att ha ett avtal på plats till toppmötet och jag arbetar fortfarande för att det ska hända.

Under onsdagen publicerade flera turkiska medier ett uttalande av president Recep Tayyip Erdogan där han sade att Sverige inte kan förvänta sig att bli medlem till Vilniusmötet. "Terrorister" demonstrerar fortfarande på Stockholms gator, säger presidenten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!