Statsvetare: Problemen för L fler än Sabuni

Statsvetare betecknar Nyamko Sabunis avhopp som oväntat, även om det funnits tecken i skyn. Men Liberalerna bedöms ha större problem än vem som leder partiet.

Nyamko Sabunis avhopp kom oväntat enligt statsvetare.

Nyamko Sabunis avhopp kom oväntat enligt statsvetare.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Politik2022-04-08 13:08

– Det problematiska för Liberalerna är att det är ett parti som inte riktigt verkar gå i takt med sig självt, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Han hänvisar till de spänningar som inte riktigt verkar försvinna i Liberalerna, om man alls och i så fall hur ska samarbeta med Sverigedemokraterna och var partiet står principiellt och ideologiskt. De fanns där redan före Sabunis tillträde 2019 men de har flera gånger resulterat i konflikter som skildrats utförligt i medierna. Misstag som Sabuni gjort har inte stillat dem och de är inte över.

Risk åka ur

– Det som kan ske vid ett partiledarbyte är att olika grupperingar känner att de kan ta ett steg framåt. Pehrson är på samma sida som Sabuni, till exempel i förhållandet till Sverigedemokraterna, säger Hinnfors.

Han konstaterar att Johan Pehrson beskriver den kommande valrörelsen och valet som historiska

– Ja, valrörelsen kan bli historisk, risken för Liberalerna är att de åker ur riksdagen. Den risken är fortsatt stor, säger Hinnfors som framhåller att en ny partiledare ändå kan lyfta ett parti i och med att uppmärksamheten ökar.

Ser logik

Statsvetaren Svend Dahl är chefredaktör för tidningen Smedjan på den borgerliga tankesmedjan Timbro och tidigare chef för Liberala Nyhetsbyrån. I likhet med Jonas Hinnfors beskriver han Sabunis besked som oväntat. Men det finns ändå en viss logik.

– När opinionssiffrorna är dåliga hamnar man förr eller senare i en situation där man blir tvungen att fråga sig om det håller, säger Dahl.

– Vi har vid ett par tillfällen sett situationer där partiledarskapet har blivit en destruktiv cirkel som är omöjlig att bryta.

– Det går inte att driva en valrörelse när känslan i partiorganisationen är att ledarskapet inte fungerar. Det är en oerhört besvärlig situation, i stora delar av partiet har man ju haft höga förhoppningar på Sabuni.

Svend Dahl lyfter fram att Sabuni har spelat en viktig roll för att få partiet byta riktning.

– Framför allt handlar det ju om att profilera L som ett borgerligt parti som har en nyckelroll att spela för möjligheten att bilda en borgerlig regering och där har Sabuni varit helt avgörande.

Varit svårt

Samtidigt har omläggningen bort från januariavtalet och Socialdemokraterna varit en svår process för partiet och Sabuni, påpekar han.

– Jag tror att det har varit ett oerhört svårt partiledarskap just på grund av kursomläggningen i kombination med att hon samtidigt haft nära halva partiet emot sig.

Sabunis beslut att lämna posten som partiledare för, enligt Svend Dahl tankarna till förra Moderatledaren Anna Kinberg Batras och förra S-ledaren Håkan Juholts sortier från sina respektive partier.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!