SSU hoppas att kvinnor stiger fram efter Löfven

Överraskad, lite rörd. Chock. Förvåning. När det gäller reaktioner på Stefan Löfvens stundande avgång verkar Socialdemokraterna vara enade. SSU hoppas att kvinnor anmäler sig som kandidater att ta över.

SSU:s nyvalda ordförande Lisa Nåbo.

SSU:s nyvalda ordförande Lisa Nåbo.

Foto: Stefan Jerrevång/TT

Politik2021-08-22 13:44

"Efter 100 år av demokrati och enbart manliga statsministrar är det inte konstigt att många tänker att det är dags nu 2021. Jag vet att vi har kompetenta och starka kvinnliga ledare i partiet, jag hoppas att de ställer upp", skriver ordföranden i ungdomsförbundet (SSU) Lisa Nåbo i en kommentar.

Hon skriver om chock över beskedet och att efterträdaren har stora skor att fylla.

LO:s ordförande Susanna Gideonsson, som också sitter i partiets verkställande utskott, är överraskad och lite rörd över partiledarens besked. Hon anser att Löfven har "gjort oerhört mycket för Sverige" och hon respekterar hans beslut att sätta punkt.

Under förhandlingarna om arbetsrätten i fjol kritiserade Gideonsson regeringens politik.

– Men det har inte funnits några duster mellan mig och Stefan Löfven. Däremot har vi haft synpunkter på att politiken svängt högerut, säger Gideonsson som tror att Löfven hade valt en annan väg om styrkeförhållandena i riksdagen sett annorlunda ut.

Aida Hadzialic, oppositionsråd för S i Region Stockholm och minister i Löfvens första regering, skriver att "beskedet kommer oväntat".

Att välja på

Lars Stjernkvist, tidigare partisekreterare och kommunalråd i Norrköping, är förvånad över avgångsbeskedet. Även om man inte borde vara det när en partiledare, som Löfven, har gjort uppemot tio år på posten.

– Eftersom det är så nära inpå kongressen hade jag inte räknat med det, men logiskt sett så borde jag inte ha blivit förvånad, säger Stjernkvist.

– En av hans styrkor är att han har lyckats återskapa något slags harmoni i partiet, jag skulle säga förvånansvärt harmoniskt med tanke på att vi år så opinionsmässigt pressade, framhåller han.

Stjernkvist ser åtminstone tio personer som har erfarenhet och förmåga att ta över efter Löfven. Han nämner Mikael Damberg, Magdalena Andersson, Lena Hallengren, Ardalan Shekarabi och Anders Ygeman.

Det viktiga för S är, enligt honom, att det nu inte blir en lika uppslitande strid i partiet som när Mona Sahlin avgick som partiledare och Håkan Juholt kom in i stället.

Han hävdar att konflikterna mellan höger och vänster i partiet inte är så stora som de ibland beskrivs utåt, även om det finns nyanser.

– Men ingen av dem som jag räknade upp är mindre pragmatiska eller har en annorlunda syn (än Löfven) på hur man ska förhålla sig till andra partier, säger Stjernkvist.

Inte förberedd

Löfven resonerar klokt och strategiskt om varför han meddelar sin sorti nu, enligt Tobias Baudin, ordförande för LO:s största förbund, Kommunal.

– Men det var inget jag var förberedd på i alla fall, säger Baudin till TT.

Några tips om efterträdare vill han inte ge, men säger att vem det nu än blir så kommer Kommunal att driva på för en bättre sjukförsäkring och satsningar på välfärden.

Byggnads ordförande Johan Lindholm, som sitter i partistyrelsen, tackar Löfven för att ha lett landet och S i en "historiskt svår tid".

Men nu är det dags att blicka framåt. Den som kommer efter Löfven borde göra upp med den "nyliberala experimentlådan" som gnager på trygghetssystemen, enligt Lindholm.

"Vi behöver pensioner som går att leva på. Kriminaliteten måste bort, både från gatorna och våra byggarbetsplatser och vi behöver en bostadspolitik som sätter människors behov före marknadens”, skriver Lindholm i en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!