Ska stoppa missbruk av statliga lönegarantin

Regeringen ska reformera den statliga lönegarantin. Anledningen är att kriminella försätter bolag i konkurs och på så sätt får ut pengar. Missbruket handlar om 100–150 miljoner om året.

Jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg (L).

Jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg (L).

Foto: Pontus Lundahl/TT

Politik2023-12-07 14:47

– Det handlar om att strypa den kriminella ekonomin. Den är utbredd i flera delar av vår samhällsstruktur, säger jämställdhets och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg (L) på en pressträff.

Den statliga lönegarantin är till som ett skydd för anställda inte ska fara illa vid en konkurs. Det vanligaste är att staten ersätter tre månadslöner samt eventuell semesterersättning.

Omkring 100–150 miljoner kronor om året, eller mellan 6 och 9 procent, av de årliga utgifterna från lönegarantin misstänks vara missbruk och en del av detta är bedrägerier från organiserad kriminalitet, enligt Brandberg.

En metod är att kriminella anger påhittade anställningar och försätter bolag i konkurs.

I dag beslutar advokater, eller rekonstruktörer, om utbetalning och länsstyrelserna betalar ut ersättningen.

Regeringen vill att Skatteverket i framtiden ska få det samlade ansvaret för att kontrollera, besluta och betala ut ersättning. Skatteverket ska också kunna återkräva felaktiga utbetalningar. Detta ska kunna ske från 2025.

– Regeringen har en tydlig strategi för att besegra de kriminella gängen, säger Brandberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!