SD-riksdagsman sågas av gruppledaren

Riksdagsledamoten Roger Richthoff (SD) sprider en film där Ryssland tackas för invasionen av Ukraina, rapporterar Expo. Nu kritiseras han hårt av partiets gruppledare Henrik Vinge.

Sverigedemokraternas Roger Richtoff kritiseras efter att ha delat en film med rysk desinformation om kriget i Ukraina.

Sverigedemokraternas Roger Richtoff kritiseras efter att ha delat en film med rysk desinformation om kriget i Ukraina.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Politik2022-03-29 18:50

"Det är ansvarslöst av Richthoff att dela vidare filmer som han inte själv tittat på eller förstått", säger SD:s Henrik Vinge i en skriftlig kommentar till TT.

Det var den 20 mars som Roger Richthoff, medlem i riksdagens försvarsutskott och fram till i november i fjol Sverigedemokraternas försvarspolitiske talesperson, delade ett videoklipp på Facebook.

Videon innehåller rysk desinformation om ukrainska biologiska vapen, antisemitiska konspirationsteorier och påståenden om att Ryssland "befriar det ukrainska folket efter åtta år av folkmord och etnisk rensning".

"Även om en del är tveksamt trovärdigt så det ett faktum att såväl presidenten i Ukraina som USA, förnekade alla påståenden om bio-labb i Ukraina. Nu har den bubblan spruckit", skriver Richthoff i anslutning till delningen.

"Han visar gång på gång uselt omdöme i sociala medier. Det är sorgligt att se hur en kunnig och erfaren person skämmer ut sig på det här sättet. Han kommer inte att få förnyat förtroende utan får lämna riksdagen i samband med valet", skriver Henrik Vinge.

Av Vinges svar framstod det som att Roger Richthoff petats från Sverigedemokraternas riksdagslista till följd av videon han delade den 20 mars. I själva verket petades han i samband med partiets valkonferens tidigare i mars.

Petningen har enligt partiets presschef Oskar Cavalli-Björkman att göra med en "sammantagen bild" av Richthoffs tidigare uttalanden i sociala medier.

Till Expo säger Roger Richthoff att syftet med att dela filmen varit att "tala om att det pågår desinformation från båda sidorna".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!