S-vildar i koalition med M i Botkyrka

Det har stormat inom kommunpolitiken i Botkyrka det senaste året. Nu planerar en allians av borgerliga partier och S-avhoppare att ta över styret. –Vi vill få till ett stabilt styre för Botkyrkaborna, säger M-gruppledaren Stina Lundgren.

Det stormar i kommunpolitiken i Botkyrka. Arkivbild.

Det stormar i kommunpolitiken i Botkyrka. Arkivbild.

Foto: Mickan Palmqvist/TT

Politik2023-10-18 11:38

I början av september lämnade ett 40-tal medlemmar Socialdemokraterna i Botkyrka kommun efter en infekterad konflikt som bland annat involverade fritidsgårdar och gängkriminella.

Även nio S-ledamöter i fullmäktige valde att hoppa av partiet och är nu politiska vildar.

Nu står det klart att S-vildarna, som kallar sig för Oberoende socialdemokrater, ansluter till en koalition som går ihop för att ta över styret i Botkyrka från Socialdemokraterna.

Den består, utöver S-avhopparna, av Moderaterna, det lokala Tullingepartiet, Kristdemokraterna och Centerpartiet.

Lagt ideologin åt sidan

Enligt Stina Lundgren, Moderaternas gruppledare i Botkyrka, blev förhandlingarna klara vidd 22-tiden på tisdagskvällen.

– Vi har haft en väldigt stor enighet i vad vi vill. Målet är att skapa ett stabilt styre för Botkyrkaborna. Det politiska kaoset som pågått under det senaste året är inte värdigt för invånarna och nu tycker vi att vi måste ta ansvar, säger hon.

För att komma överens säger hon att gruppen delvis har lagt sina ideologier åt sidan. Fokus kommer att ligga på tre frågor: Ett stabilt styre med ordning och reda, en ekonomin där skattemedel går till rätt saker och att skapa mer trygghet för de boende i kommunen.

Stina Lundgren understryker att det här är ett första steg mot att ta över styret i kommunen. Innan dess följer en rad processer där man bland annat ska ge i uppdrag åt kommunfullmäktige att upplösa alla presidieplatser.

"Kuppartade former"

Under våren planerar samarbetspartierna att ta fram en gemensam politisk plattform.

Upprinnelsen till bråket inom S i Botkyrka är en extern granskning som genomfördes under 2022 och som visade att gängkriminella vistades i lokalerna där ABF bedrev sina fritidsgårdar. S-gruppledaren Ebba Östlin stoppade då ABF från att driva gårdarna vidare.

I början av året avgick hon som kommunstyrelsens ordförande efter att ha röstats ned vid en förtroendeomröstning. Istället tog Emanuel Ksiazkiewicz över.

De som stöttade Östlin har hävdat att hon avsattes under kuppartade former med hjälp av personer med kopplingar till gängkriminalitet. En kritik som avfärdas av de som röstade ned henne. De menar istället att det handlade om hennes ledarstil.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!