Regioner vittnar om bristande labbkapacitet

–Det är väldigt ansträngt, det ska ingen sticka under stol med, säger socialminister Lena Hallengren (S) efter ett möte med regionerna, Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen om testkapaciteten för covid-19.

Under första veckan i november utfördes runt 228|000 tester för covid-19 i Sverige. Arkivbild.

Under första veckan i november utfördes runt 228|000 tester för covid-19 i Sverige. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Politik2020-11-18 12:10

– Regionerna upplever att det finns en bristande labbkapacitet för att kunna gå vidare och öka kapaciteten. Och man ser snabbtester som ett sätt att lätta på trycket, säger ministern.

TT: Vilka är de mest trånga flaskhalsarna i testkapaciteten?

– Någon enstaka region beskrev att man kunde behöva hjälp med att köpa in så kallade provpinnar. Men det var inte en samstämmig bild.

– Annars handlar det om att behovet av mer labbkapacitet för regionerna, för att kunna testa ännu fler, säger Lena Hallengren som kallat till mötet.

Pandemi hela 2021

Hon värjer sig mot beskrivningen att testkapaciteten har slagit i taket.

– För tre veckor testade vi 200 000, för två veckor sedan 230 000 och i förra veckan 254 000, så det ökar ju hela tiden. Det är väldigt ansträngt, det ska ingen sticka under stol med, men vi är återigen i en tuff situation när smittspridningen ökar väldigt kraftigt.

Regeringen förlängde på onsdagen Folkhälsomyndighetens uppdrag att säkerställa förutsättningar för storskalig testning för virussjukdomen covid-19 i hela landet. Det skulle ha redovisats den 28 februari. Nytt slutdatum blir den 31 december 2021.

– Vi förstår ju att pandemin fortsätter, sannolikt hela 2021, även om vi inte vet hur snabbtester, vaccin och annat kommer att påverka. Så det är viktigt att ha den framförhållningen, säger Lena Hallengren.

Kritik mot testupplägg

Sveriges mål om utökad masstestning för covid-19 är ohållbart och kan få stora undanträngningseffekter inom andra viktiga områden i vården, skriver åtta representanter för testlaboratorier på DN Debatt.

Bland annat hotas diagnostiken för hpv-screening för livmoderhalscancer samt testning av anmälningspliktiga sjukdomar som klamydia och gonorré, anser de.

För Lena Hallengren är det självklart att vårdbehovet ska styra.

– Det är väldigt viktigt att man inte sätter sig i den situationen att människor med andra behov inte kan få dem tillgodosedda, kommenterar hon kritiken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!