Regeringen: Visitationszoner redan i mars

Regeringen vill snabba på lagar om tillfälliga visitationszoner och vistelseförbud i kampen mot gängvåldet. Visitationszoner ska vara på plats redan i mars nästa år.

Statsminister Ulf Kristersson (M) och vice statsminister Ebba Busch (KD) vid en pressträff efter torsdagens möte i nationella säkerhetsrådet.

Statsminister Ulf Kristersson (M) och vice statsminister Ebba Busch (KD) vid en pressträff efter torsdagens möte i nationella säkerhetsrådet.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Politik2023-10-12 13:47

– Visitationszoner skulle innebära nya möjligheter för polisen att förebygga brott men också att kunna beslagta vapen och andra farliga föremål, och lagföra dem som hanterar dessa, säger vice statsminister Ebba Busch (KD).

Efter torsdagens möte i nationella säkerhetsrådet med alla partiledare meddelar regeringen att flera lagförslag mot gängkriminella kommer att snabbas på.

Enligt rikspolischefen har polisen de senaste 30 dagarna förhindrat cirka 30 skjutningar och sprängningar, säger statsminister Ulf Kristersson (M).

– Jag har ofta liknat skjutningarna och sprängningarna vid inhemska terrorister och det finns skäl till det. De kriminella nätverken ingjuter fruktan och skräck i samhällen, säger Kristersson.

Han framhåller att våldet allt oftare kommit att drabba helt oskyldiga människor.

Flera lagar tidigareläggs

Tillfälliga visitationszoner har pekats ut som en viktig åtgärd i kampen mot gängvåldet. I zonerna ska polisen kunna visitera vem som helst utan misstanke om brott.

Nu tidigareläggs lagen med nästan tio månader. Redan den 1 mars vill regeringen ha lagen på plats.

Även så kallat vistelseförbud snabbas på. Lagen ska träda i kraft den 1 februari, i stället för som planerat i juli. Vistelseförbud innebär att det ska bli möjligt att förbjuda en gängkriminell att vistas inom ett visst område under viss tid.

– Till exempel runt en idrottsplats eller en skola. Detta är ett sätt att skydda barn från att komma i gängens klor och bli deras nya barnsoldater, säger Johan Pehrson (L).

Ytterligare ett lagförslag som tidigarelagts är dubbla straff för grovt vapenbrott och otillåten hantering av explosiva varor.

Vill ha stöd

Regeringen framhåller att de förkortade tidsplanerna förutsätter att såväl regering som riksdag arbetar betydligt snabbare än normalt.

Trots att regeringen har egen majoritet i riksdagen och kan rösta igenom förslag på egen hand anser man att oppositionens stöd behövs.

– Under pandemin, när våra partier var i opposition, hade vi ett gott samspel även i frågor där enskilda partier av oss valde att inte stötta regeringen i slutlig votering. Men man stöttade i tempo, säger Ebba Busch.

Förslaget om visitationszoner, som regeringen vill driva igenom på drygt två månader, har samtliga oppositionspartier tidigare sagt sig vara emot.

– Vi tycker de här sakerna krävs, tycker man tvärtom ska man stå upp för det och säga nej. Men jag tror att det vore utomordentligt olyckligt att avsiktligt fördröja sådan lagstiftning som skulle ge polisen helt nya verktyg att komma åt de kriminella gängen, säger Kristersson.

Fakta: Vill snabba på tre lagar

Tillfälliga visitationszoner:

Utredning pågår. Den tidigareläggs och ska redovisas den 19 december istället för i januari. Lagen ska träda i kraft den 1 mars 2024, i stället för som tidigare aviserat den 1 januari 2025.

Vistelseförbud:

Utredning presenterades i somras och är just nu ute på remiss. Lagen ska träda i kraft den 1 februari 2024, i stället för som aviserat den 1 juli 2024.

Dubbla straff vapenbrott och explosiva varor:

Regeringen fattade beslut om en promemoria i april. Lagen ska träda i kraft den 1 januari nästa år, i stället för den 1 april som tidigare har aviserat.

Källa: Regeringen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!