PRO kritisk till regeringens utredning

Äldreomsorgen får inte det stöd den behöver i regeringens nya utredning för att modernisera socialtjänstlagen, anser Pensionärernas riksorganisation (PRO). –Vi är besvikna, säger PRO:s ordförande Christina Tallberg.

Christina Tallberg, ordförande PRO, är kritisk till regeringens utredning om socialtjänstlagen. Arkivbild.

Christina Tallberg, ordförande PRO, är kritisk till regeringens utredning om socialtjänstlagen. Arkivbild.

Foto: Allis Nettr us/SvD/TT

Politik2020-08-26 19:55

Den svenska äldreomsorgen har under coronapandemin hamnat under lupp och regeringens särskilda utredare Margareta Winberg medgav på onsdagens pressträff, där hon presenterade regeringens utredning, att den i många fall brustit under våren.

I förslaget till den uppdaterade socialtjänstlagen föreslås att äldreomsorg och -vård ska utgås från den äldres behov och önskningar, att arbetsvillkoren ska ses över och att samverkan mellan region och kommun behöver bli bättre.

Utredningen har också undersökt behovet av en särskild äldreomsorgslag, utöver socialtjänstlagen. Men någon sådan föreslås inte och det är Christina Tallberg kritisk till.

– Med coronapandemin har det blivit ännu tydligare att den gällande lagstiftningen är alldeles för svag för att trygga äldres situation. Vi känner att man har för låg ambition när det gäller äldreomsorgen, säger Tallberg till TT.

"Mer kraftfulla förslag"

– Vi hoppas att man från regeringens sida utreder frågan vidare och vi hade behövt en särskild äldreomsorgslag, fortsätter hon.

Fackförbundet Visions ordförande Veronica Magnusson anser att det finns en hel del bra saker i utredningens förslag – men också en del dåliga.

– Det är bra att man tar ett större helhetsperspektiv och utgår från den enskildes behov. Men vi tycker att det skulle behövas mer kraftfulla förslag om man verkligen ska ta höjd för det socialtjänsten skulle kunna vara med och bidra till, säger hon.

Enligt Magnusson är förslagen kopplade till socialtjänstens förebyggande arbete för luddiga.

– För att verkligen få genomslag och bli ett uppdrag för kommunerna behöver det skarpare skrivning.

Skola framgångsfaktor

Även Stockholms socialborgarråd Jan Jönsson (L) är inne på en liknande linje. Enligt honom finns ett antal bra förslag där att barn föreslås kunna få stödinsatser även utan vårdnadshavares godkännande eller vetskap är ett. Men han hade gärna sett att skolan integrerades i den moderniserade socialtjänstlagen.

– Framgång på i skolan är den enskilt viktigaste skyddsfaktorn mot att dras in i kriminalitet, missbruk och psykisk ohälsa. Vi är flera som har tyckt att socialtjänstlagen bör innehålla formuleringar som pekar på socialtjänstens medansvar för att stabilisera barns skolgång, men det har man valt att inte ta upp i förslagen, säger Jan Jönsson.

Maria Soares Lindberg, policyrådgivare på Rädda Barnen, är positiv till att barnens perspektiv tagits på allvar, men orolig över att en eventuell lagstiftning inte kommer att kunna följas i praktiken.

– Problemet är inte förslagen utan hur det fungerar i praktiken. Och vad medarbetare på socialtjänsten har för möjligheter att göra sitt jobb beror väldigt mycket på resurssättning, säger hon.

Regeringens särskilda utredare Margareta Winberg väntar på att lämna över sin utredning om en moderniserad socialtjänstlag till socialminister Lena Hallengren.
Regeringens särskilda utredare Margareta Winberg väntar på att lämna över sin utredning om en moderniserad socialtjänstlag till socialminister Lena Hallengren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!