Löfven försvarar konsultjobb: Skäms inte

Tidigare statsministern Stefan Löfven försvarar sitt nya jobb som konsult. –Jag var tydlig med att jag inte kommer att vara en lobbyist, säger han till Aftonbladet.

Statsminister Magdalena Andersson (S) i samspråk med Stefan Löfven. Arkivbild.

Statsminister Magdalena Andersson (S) i samspråk med Stefan Löfven. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Politik2023-09-08 07:25

Han gick från politiken till ett jobb som rådgivare på konsultfirman Rud Pedersen. Det möttes av kritik från ledarsidor och debattörer som menade att Löfven sålde ut "kontakter och insyn i statsapparaten till högstbjudande företag".

Själv försvarar han valet i en intervju med Aftonbladet.

– Man får tycka vad man vill. Jag vet vad jag gör, jag ser mig i spegeln och jag har ingenting att skämmas för, säger han.

Löfven fick jobb inom en rådgivande FN-panel och blev ordförande för fredsforskningsinstitutet Sipri innan han tog konsultuppdraget i näringslivet.

– Jag var tydlig med att jag inte kommer att vara en lobbyist. Jag vill dra min egen linje, jag vill inte tala för någon annan. Jag vill driva mina egna uppfattningar.

Stefan Löfven är också ordförande för Europeiska socialdemokratiska partiet (PES) samt ordförande för Palmefonden. Han utesluter inte att ta uppdrag i bolagsstyrelser framöver.

Den tidigare statsministern förnekar också rykten om att han skulle ställa upp som ett namn i EU-valet nästa år.

– Jag har också hört det ryktet. Du kan stryka det direkt. Det är inte aktuellt, säger han till Aftonbladet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!