– Det finns en praxis i riksdagen att man inte byter ut utskottsordförande eller vice under mandatperioden, och det tycker jag är riktigt, säger Pehrson.
Han beskriver däremot sverigedemokraten, tillika justitieutskottsordförande, Richard Jomshofs uttalanden som "djupt olämpliga".
– Uttalandena är djupt olämpliga och jag har sagt åt Jimmie Åkesson att han ska återkomma om hur han ska se till att det här inte sker ytterligare gånger i ljuset av det svåra säkerhetsläge som landet befinner sig i.
Pehrson säger vidare att Jomshof uttryck sig "extremt".
– Det sårar människor i andra länder och eldar på en för Sverige mycket farlig situation där olika terrororganisationer nu hotar Sverige.
Enig opposition
I ett inlägg på Twitter kallade Jomshof profeten Muhammed för bland annat massmördare och slavhandlare. Pehrson vill inte kommentera sina egna "röda linjer" kring hur representanter för samarbetspartierna kan bete sig.
– Det finns ju mängder av utskottsordföranden och vice ordföranden i riksdagen som man kan ha synpunkter på, företrädare med mycket problematiska åsikter, antingen i bagaget eller just nu. Men det är en konsekvens av att vi har parlamentarism.
– Vi hanterar detta genom att vi ger stark kritik och förutsätter att Jimmie Åkesson ser till att det inte händer igen.
Sverigedemokraternas gruppledare Linda Lindberg säger till Expressen att SD:s samarbete med regeringen inte påverkats av turerna kring Richard Jomshof. Samtidigt kritiserar hon Johan Pehrson.
– Jag kan förstå att Liberalerna tycker att det sägs olämpliga saker, i svensk politik har det sagts och beslutats olämpliga saker väldigt många gånger den senaste tiden. Liberalerna försöker finna balansen här och rädda sin väljarbas, även om den är i princip obefintlig, säger hon.
"Söker splittring"
Socialdemokraterna krävde redan i slutet av juli Jomshof avgång som ordförande för justitieutskottet. Under måndagen gick Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet tillsammans ut och krävde en omröstning om Jomshofs ställning.
Även flera liberala riksdagsledamöter vill att han lämnar, bland andra Anna Starbrink, Joar Forssell och Carl B Hamilton.
– Jag har tidigare uttryckt min personliga uppfattning att Jomshof bör lämna posten som utskottsordförande. Det anser jag fortfarande, sade Starbrink tidigare i veckan till Aftonbladet.
Richard Jomshof anklagar oppositionen för att söka "konflikt och splittring för egen vinnings skull."
Justitieutskottet har sitt nästa sammanträde den 31 augusti och torsdagen därpå, den 7 september, skulle det kunna bli aktuellt med en omröstning.