L: Inför "akutskolor" för stökiga elever

Stökiga elever ska kunna flyttas till så kallade "akutskolor", föreslår Liberalerna. Partiet vill också att fler elever ska kunna gå i särskilda undervisningsgrupper.

Liberalernas partiledare Johan Pehrson och ekonomiskpolitiska talespersonen Mats Persson prioriterar skolan i höstens budgetförhandlingar.

Liberalernas partiledare Johan Pehrson och ekonomiskpolitiska talespersonen Mats Persson prioriterar skolan i höstens budgetförhandlingar.

Foto: Christine Olsson/TT

Politik2022-08-31 11:22

Totalt kräver Liberalerna 16 miljarder kronor till skolan fram till år 2025.

– Det är vår viktigaste prioritering inför höstens budgetförhandlingar. Alla vinner på en bra skola, säger Mats Persson, Liberalernas ekonomiskpolitiska talesperson.

Flytta stökiga elever

L vill införa ett nytt statsbidrag för vad man kallar "akutskolor", dit stökiga elever ska flyttas. I dag saknas ofta möjlighet att hantera avstängda elever på ett bra sätt, anser L.

– Det är helt enkelt elever som blir avstängda för att man är stökig eller inte skött sig. I dag blir man alldeles för ofta inte avstängd, eftersom kommunerna har en skyldighet att ge undervisning, säger Persson.

Både Göteborg och Stockholm har redan inrättat akutskolor. Liberalerna vill att detta sprids till fler delar av landet och är redo att avsätta sammanlagt 250 miljoner kronor för det de kommande tre åren.

En av de tyngsta posterna i skolpaketet är krav på fler speciallärare och fler särskilda undervisningsgrupper. Det beräknas kosta 6 miljarder kronor de tre närmaste åren.

Färre gängkriminella

En annan tung post är en statlig satsning på sociala team i skolor med ordningsproblem. L vill satsa 4,5 miljarder kronor på detta.

Ytterligare ett krav är att alla elever ska ha riktiga läroböcker.

– Den som klarar skolan blir inte gängkriminell, den som klarar skolan får ett jobb i Sverige och har makt över sitt liv, säger Mats Persson.

I dag råder det en stor otrygghet i skolan, hävdar han, vilket påverkar elevernas studieresultat.

– Både elever och lärare uppfattar att det är stökigt, oroligt och för lite studiero. I klassrummen är det stökigt, det är för lite ordning och reda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!