KD: Grön omställning i norr ska stödjas

Sverige har hamnat på efterkälken de senaste åren och ska byggas starkare, säger partiledare Ebba Busch under Kristdemokraternas pressträff i Almedalen.

Kristdemokraternas Ebba Busch under pressträffen på politikerveckan i Almedalen.

Kristdemokraternas Ebba Busch under pressträffen på politikerveckan i Almedalen.

Foto: Anders Wiklund/TT

Politik2023-06-30 15:33

– Facit efter åtta år med Socialdemokraterna vid makten är faktiskt ganska uselt på många områden för det grundläggande samhällsbygget.

Under pressträffen meddelar hon att Tillväxtverket får i uppdrag att stödja den gröna omställningen och nyindustrialiseringen i norra Sverige.

– Det arbetet ska permanentas. Tillväxtverket får ett helhetsansvar, säger Busch.

Det ska ske i samarbete med regioner, kommuner, näringsliv och andra aktörer.

– Det är ett långsiktigt permanentat uppdrag för att bana väg för nyindustrialiseringen.

Det blir Peter Larsson, regeringens nuvarande samordnare för insatser för näringslivets hållbara omställning och samhällsomvandlingen i Norrbottens och Västerbottens län, som ska leda arbetet.

Hon betonar också fem områden som behöver prioriteras i Sverige och som en "samhällsbyggarkommitté" nu ska arbeta med – ett förslag som KD presenterade tidigare i veckan. De är bostäder, kompetensförsörjning, infrastruktur, välfärd och energi.

– På område efter område har vi väldigt tuffa hinder på vägen. Vi är ett samhällsbyggarparti och är beredda att leda det här, säger Ebba Busch.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!