Kalla fakta: SD driver trollfabrik

Genom att driva en mÀngd anonyma konton jobbar Sverigedemokraterna (SD) för att nedvÀrdera politiska motstÄndare och sprida innehÄll som gynnar det egna partiet, rapporterar TV4-programmet Kalla fakta.

Jimmie Åkessons parti driver enligt Kalla fakta en "trollfabrik". Arkivbild.

Jimmie Åkessons parti driver enligt Kalla fakta en "trollfabrik". Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Politik2024-05-07 08:50

I programmet har en reporter pÄ Kalla fakta under fem mÄnader arbetat som reporter pÄ Youtube-kanalen Riks och som kommunikatör pÄ SD:s kommunikationsavdelning.

Genom att anvÀnda dold kamera avslöjas hur Youtube-kanalen och partiet Àr tÀtt sammankopplade.

Programmet visar ocksĂ„ att medarbetare pĂ„ SD:s kommunikationsavdelning har fĂ„tt i uppdrag att sköta en stor mĂ€ngd anonyma konton för att sprida innehĂ„ll pĂ„ sociala medier som Ă€r gynnsamt för SD. Internt kallas verksamheten ”trollfabriken”.

SD:s kommunikationschef Joakim Wallerstein har flera gĂ„nger förnekat att partiet driver anonyma konton. Men nĂ€r han konfronteras av Kalla faktas granskning medger han i programmet att sĂ„ Ă€r fallet. Även i en intervju hĂ€romdagen med Dagens ETC, som tidigare rapporterat om denna sida av SD:s verksamhet, bekrĂ€ftar Wallerstein dessa konton.

Han vÀnder sig dock emot ordet trollfabrik.

– Jag tycker inte att jag har drivit sĂ„ kallade trollsidor av det enkla skĂ€let att jag inte har spridit information som varit felaktig, sĂ€ger han till TV4-programmet.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!