Jakt pĂ„ ny C-ledare – toppnamn sĂ€ger nej

Centerns valanalys Àr inledd, liksom sökandet efter en eftertrÀdare till Annie Lööf. Men en av de favorittippade har redan sagt nej.

Emil KÀllström var tidigare Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson. Arkivbild.

Emil KÀllström var tidigare Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Politik2022-09-16 11:28

Emil KÀllström meddelade under fredagen att han inte vill bli ny ledare för partiet.

– Antingen sĂ„ Ă€r man kandidat eller sĂ„ Ă€r man inte kandidat, och jag Ă€r inte kandidat, sade KĂ€llström till Dagens Nyheter.

Han var tidigare partiets ekonomisk-politiske talesperson men har nu ett vd-jobb i nÀringslivet.

Jakten pÄ en ny C-ledare leds av Jan Andersson, som Àr valberedningens ordförande.

– Eftersom Annie Lööf hade suttit i elva Ă„r var det ingen jĂ€ttegissning att det hĂ€r skulle komma nĂ„gon gĂ„ng under mandatperioden. Det har funnits nĂ„got slags tankemĂ€ssig förberedelse, sĂ€ger han till TT.

Öppen process

Lööf valdes i en öppen process dÀr hon stod mot tidigare ministern Anna-Karin Hatt, nu vd för Lantbrukarnas riksförbund, och partiets gruppledare i riksdagen, Anders W Jonsson.

Lööf har sagt att hon Àven nu önskar en öppen process med flera olika kandidater. Men valberedningen vill först kolla hur Centerrörelsen brett ser pÄ saken, sÀger Jan Andersson.

– Även om vi kanske har en idĂ© sĂ„ vill valberedningen ocksĂ„ lyssna vad man tycker ute i landet.

– Jag vill inte fĂ€sta mig vid nĂ„got, jag kan bara konstatera att förra gĂ„ngen vi gjorde det hĂ€r och hade en öppen process tyckte vi att det fungerade vĂ€l och var uppskattat bĂ„de inom och utom partiet.

Kravprofilen inte klar

Vad man letar efter hos en ny C-ledare vill han inte sÀga nÄgot om.

– DĂ€r Ă€r vi inte Ă€n.

Möjligen hÀnger kravprofilen ihop med arbetet i C:s valanalys, som fÄr vintern pÄ sig att dra slutsatser om valresultatet.

NÄgon tidsplan för nÀr en ny C-ledare kan presenteras finns inte för tillfÀllet.

– Vi har inte tidssatt nĂ„gon extrastĂ€mma. Det kommer att bli i samrĂ„d mellan valberedning och partistyrelse som vi sĂ€tter den tiden.

Ordinarie stÀmma har partiet nÀsta höst.

"FörstÄ tappet"

Centerns valanalys tillsattes pÄ fredagen. Enligt Christer Jonsson, som leder arbetet, Àr uppdraget brett.

– Vi ska gĂ„ igenom hela mandatperiodens politiska utveckling, hur vi praktiken genomfört valrörelsen och utifrĂ„n det dra slutsatser om vi hur inför framtiden ska utveckla partiet.

– Vi behöver förstĂ„ varför vi tappat vĂ€ljare i alla olika miljöer runt om i landet, men ocksĂ„ varför vi tappat vĂ€ljare i tidigare starka Centerdistrikt.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!