Här är heta namnen som kan ta över C

Jakten på en ny partiledare för Centerpartiet går in i en ny fas. Det står nu klart att "rebellen" Helena Lindahl från Västerbotten och riksdagsledamoten Elisabeth Thand Ringqvist hör till dem som nominerats.

Centerns partiledare Annie Lööf (C) avgår i februari. Arkivbild.

Centerns partiledare Annie Lööf (C) avgår i februari. Arkivbild.

Foto: Anders Wiklund/TT

Politik2022-10-22 09:30

Tiden för att nominera kandidater till ny C-ledare har gått ut.

– Vi har fått in ett antal kandidater som vi nu ska utvärdera, säger Centerpartiets valberedare Jan Andersson.

Såväl medlemmar som avdelningar, distrikt och syskonorganisationer har haft möjlighet att nominera kandidater.

TT har varit i kontakt med en majoritet av de 21 Centerdistrikten, samt Centerns ungdomsförbund. Få vill avslöja vem eller vilka som de nominerat till att efterträda Annie Lööf. Enligt uppgift till TT har det gått ut en order från valberedningen att tills vidare inte delge några namn.

Många har dock lyssnat på valberedningens uppmaning att nominera flera kandidater.

På bruttolistan

Distriktet i Västerbotten har nominerat åtta personer och ordföranden Mattias Larsson avslöjar att riksdagsledamoten Helena Lindahl är en av dem.

– Självklart. Hon är ju vår riksdagsledamot och en driven politiker som ur vårt perspektiv värnar norra Sverige.

Lindahl ses som något av en "rebell" inom partiet sedan hon trotsade partilinjen och röstade nej till Stefan Löfven (S) som statsminister efter förra valet.

Mattias Larsson tror att C skulle kunna få nya perspektiv på regeringssamarbeten med Helena Lindahl som partiordförande.

– Det är väl ett skäl så gott som något att hon ska finnas med på bruttolistan, så att säga.

Om hon tackar ja till nomineringen är oklart, TT har sökt henne utan framgång. Hon har i en intervju med SVT sagt att hon starkt överväger vad det skulle innebära att kandidera till partiledare.

"Samla partiet"

Centerpartiet i Jämtlands län nominerar i sin tur Elisabeth Thand Ringqvist. Hon är född i Sunne och uppvuxen på Frösön, och har tidigare bland annat jobbat som politiskt sakkunnig hos Maud Olofsson.

Först ut att offentliggöra sin kandidatur till ny Centerledare var EU-parlamentarikern Emma Wiesner. Även riksdagsledamoten Alireza Akhondi har meddelat att han ställer upp för posten.

Centerpartiet backade från 8,6 procent till 6,7 procent i valet – en stor besvikelse för partiet, inte minst eftersom man tappade stort i flera tidigare starka Centerfästen på landsbygden.

Egenskaper som nu framhålls av distrikten som viktiga hos en ny partiledare är att stå "stabilt i mitten", ha förmåga att "samla partiet", stå för "gröna och liberala värden", och åtnjuta förtroende såväl hos näringslivet som på landsbygden.

– Vi ser att vi behöver bli bättre på att gå hem på landsbygden. Vi tycker att man behöver ha den profilen med sig som partiledare, säger Johan Malmros, ordförande i Gotlands Centerdistrikt.

Öppen process

Andra namn som nämnts i spekulationerna om ny partiordförande är den tidigare ekonomisk-politiske talespersonen Emil Källström, som redan tackat nej, och den tidigare ministern Anna-Karin Hatt, som förlorade partiledarstriden mot Annie Lööf för elva år sedan och nu styr LRF.

Även partiets ekonomisk-politiska talesperson Martin Ådahl, klimat- och energipolitiska talesperson Rickard Nordin och Daniel Bäckström, ny gruppledare för C i riksdagen, har nämnts.

Valberedare Jan Andersson vill inte säga hur många namn valberedningen totalt har fått in.

De kandidater som väljs ut att kommer att presenteras i slutet av november eller början av december. Därefter blir det en öppen process då kandidaterna får visa vad de går för.

Annie Lööf meddelade sin avgång strax efter valet. Ny partiledare väljs vid en extrainsatt partistämma i Helsingborg den 2 februari nästa år i samband med partiets kommundagar.

Fakta: Centerpartiet ska välja ny ledare

Centerpartiet håller den 2 februari 2023 en extrainsatt partistämma för att välja ny partiledare.

Medlemmar, kretsar, distrikt och syskonorganisationer hade fram till den 14 oktober på sig att nominera kandidater.

Nomineringsprocessen kommer att följas av en öppen presentation av de tänkbara kandidaterna.

Annie Lööf sitter kvar som partiledare tills dess att partiet valt en efterträdare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!