Han ska leda det psykologiska försvaret

Henrik Landerholm blir generaldirektör för den nya Myndigheten för psykologiskt försvar, som ska stärka Sveriges förmåga att möta otillbörlig påverkan från främmande makt. –Uppdraget speglar den pågående omvärldsutvecklingen, säger han.

Henrik Landerholm presenteras som ny generaldirektör för nya Myndigheten för psykologiskt försvar, vid en pressträff i Rosenbad.

Henrik Landerholm presenteras som ny generaldirektör för nya Myndigheten för psykologiskt försvar, vid en pressträff i Rosenbad.

Foto: Lars Schröder/TT

Politik2021-10-15 08:19

Generaldirektören presenterades på en pressträff av inrikesminister Mikael Damberg (S).

Landerholm var tidigare moderat riksdagsledamot och ordförande i försvarsutskottet. Han har även varit generaldirektör för Folke Bernadotteakademin, rektor för Försvarshögskolan samt Sveriges ambassadör i Lettland och Förenade Arabemiraten.

– En och annan ställer sig säkert frågan "varför en ny myndighet när den gamla styrelsen för psykologiskt försvar lades ned för 15 år sedan?", säger han.

– Svaret är ganska enkelt: omvärldsutvecklingen har gjort att totalförsvaret måste förstärkas. Eftersom hoten och påverkansmöjligheterna allt mer också utspelar sig på informationsarenan i syfte att påverka befolkningen och beslutsfattare, behövs en rejäl satsning på att identifiera, analysera och möta de där hoten.

Stärka motståndskraften

Myndigheten ska inleda sin verksamhet den 1 januari nästa år. Enligt instruktionen ska den "leda arbetet med att samordna och utveckla myndigheters och andra aktörers verksamhet inom Sveriges psykologiska försvar, lämna stöd till sådan verksamhet och bidra till att stärka befolkningens motståndskraft".

Sverige är i dag utsatt för informationspåverkan som kan utgöra hot mot Sverige demokrati, beslutsfattande och självbestämmande, säger Mikael Damberg, och nämner som exempel desinformation och ryktesspridning om covid-19-vaccinen och pandemin.

Detta är mycket viktigt att bemöta med korrekt information och fakta, konstaterar Damberg.

– En mycket viktig uppgift för den nya myndigheten under 2022 kommer också att vara att arbeta för att stärka samhällets förmåga att identifiera och bemöta otillbörlig informationspåverkan riktad mot Sverige i samband med de allmänna valen, säger han.

TT: Hur ska svenskarnas motståndskraft stärkas i de här frågorna?

– Framför allt kommer den nya myndigheten att arbeta genom andra aktörer. Det kan handla om kommuner och regioner, länsstyrelser, skolor. Det finns breda möjligheter för att öka medvetenheten om den informationspåverkan som Sverige kontinuerligt är utsatt för, säger Henrik Landerholm.

Signalspaning hos FRA

Den tidigare Säpochefen Anders Danielsson som utredde den nya myndigheten föreslog att myndigheten ska ha rätt att beställa inriktning på signalspaning hos Försvarets radioanstalt, FRA, och militära underrättelse och säkerhetstjänsten (Must). Om det blir så är dock oklart i nuläget.

– Vi har ju en kommande översyn av hela signalspaningsfrågan och att nu bryta ut den här frågan och hantera separat från den övergripande analysen menar jag är att gå händelserna i förväg, säger Damberg.

Myndigheten ska ha ungefär 45 anställda och kommer ha sitt säte i Karlstad, men en del av den ska även placeras i Solna. Grunden kommer att utgöras av en personalstyrka på omkring 25 personer som flyttar över från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Inrikesminister Mikael Damberg (S) presenterar Henrik Landerholm som ny generaldirektör för den nya Myndigheten för psykologiskt försvar.
Inrikesminister Mikael Damberg (S) presenterar Henrik Landerholm som ny generaldirektör för den nya Myndigheten för psykologiskt försvar.
Fakta: Tidigare ansvarsmyndigheter

I Sverige inrättades Beredskapsnämnden för psykologiskt försvar (BN) 1953 "för att stärka befolkningens försvarsvilja under krig och begränsa verkningarna av en angripares försök att försvaga den".

BN ersattes 1985 av Styrelsen för psykologiskt försvar (SPF). En av dess huvuduppgifter var att i krig möjliggöra regeringens och myndigheternas kontakter med medierna och motverka motståndarens psykologiska krigföring.

SPF skulle också forska kring olika aspekter på psykologisk krigföring och propaganda.

De stora nedskärningarna och reformerna i totalförsvaret under 2000-talet gjorde att SPF:s roll begränsades. Vissa uppgifter överfördes 2002 till den nya Krisberedskapsmyndigheten (KBM). SPF hade sedan övergripande ansvar för information om totalförsvaret, säkerhetspolitiken och massmediernas beredskap.

SPF lades ned 2008 och de kvarvarande uppgifterna övertogs 2009 av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Källa: Nationalencyklopedin

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!