Hallengren: Har lärt mycket av första vågen

Regeringen har lärt mycket av den första coronavågen, enligt socialminister Lena Hallengren (S). –Men det är ett förrädiskt virus vi har att göra med. Det är inte en fråga om viljan, då hade vi inte haft smittspridning eller några som avled i covid-19, sade Hallengren på riksdagens utfrågning.

Socialminister Lena Hallengren (S). Arkivbild.

Socialminister Lena Hallengren (S). Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Politik2021-01-26 14:50

Hallengren höll under utfrågningen i socialutskottet fast vid regeringens nu ofta upprepade linje om att det är för tidigt att slå fast specifikt vad som kunde ha gjorts bättre. Pandemin rasar ju ännu, även om statsministern nu anser att testningen kom igång för sent i våras.

– I takt med ökad kunskap kommer säkert vissa beslut att visa sig ha varit bättre eller sämre. Och i efterhand kommer det sannolikt att bli lättare att se vad som haft mer eller mindre effekt, men där är vi inte ännu, sade Hallengren.

I utfrågningen deltog riksdagsledamöter, coronakommissionens ordförande Mats Melin, företrädare för organisationer, kommuner, regioner och vårdföretagare och fackförbund.

Gav igen

Coronakommissionen pekade i sitt första delbetänkande i december, om äldreomsorgen, ut den allmänna, breda smittspridningen i samhället som den främsta faktorn bakom de många dödsfallen i äldreomsorgen. Smittan kom i och med det in på äldreboenden och i hemtjänsten, till de sköraste som man sagt skulle skyddas särskilt.

Hallengren passade på att slå tillbaka mot dem som anklagat regeringen för att ha tagit för lätt på smittspridningen och låtit den rulla på.

– Det har till och med sagts att regeringen med berått mod skulle ha låtit människor i Sverige att bli sjuka i syfte att skapa så kallad flockimmunitet. Att hävda att regeringen medvetet skulle ha låtit tusentals människor avlida är en djupt oärlig beskrivning, sade Hallengren.

Hon tillade att samtliga partiet stod bakom den svenska strategin.

– Vi gör hela tiden vårt allra yttersta för att hålla nere smittspridningen för att se till att rädda liv och hälsa men också ha ett fungerande samhälle, beskrev hon regeringens fortsatta linje som.

Mer statsstyrning?

Coronakommissionen pekade också på stora strukturella brister, eftersatt utbildning och satsning på äldreomsorg. Ett splittrat ansvar för äldreomsorgen mellan kommuner, regioner, myndigheter och vårdföretag bidrog också starkt. Ytterst vilar ansvaret för det på regeringen och tidigare regeringar, som inte har gjort något eller för lite åt det, enligt kommissionen.

– Ett sådant synsätt innebär att det är statens ansvar att åtgärda brister hos kommuner och regioner när det gäller till exempel bemanning , kompetensutveckling, rekrytering och de anställdas villkor, sade Hallengren.

– Det är ett stort steg från dagens ordning, det utmanar den grundlagsfästa kommunala självstyrelsen. Vad säger SKR, Vårdföretagarna och berörda fackförbund om det?

Både SKR och Vårdföretagarna undanbad sig mer detaljstyrning från staten. Men SKR vädjade om en långsiktig plan från staten om hur en förstärkt och utökad äldreomsorg ska betalas och hur kompetensutveckling och personalbehov ska säkras.

Fakta: Coronakommissionen

Kommissionen tillsattes av regeringen i juni 2020 efter krav från oppositionen.

Det första delbetänkandet, om äldreomsorgen, kom den 15 december. Nästa ska läggas fram den 31 oktober i år och slutrapporten den 28 februari 2022.

I det första delbetänkandet föreslogs:

Reglerna måste ändras så att ansvariga i äldreomsorgen kan vidta nödvändiga åtgärder för att skydda de boende vid en pandemi.

Bättre samordning mellan regioner och kommuner, bland annat måste en sammanhållen journalföring bli verklighet.

En rad åtgärder måste till för bättre bemanning, kompetens och arbetsförhållanden, bland annat färre timanställda, att en sjuksköterska ska finnas tillgänglig dygnet runt alla dagar samt språkutbildning av personal vid behov.

Kommuner bör få anställa läkare, vilket inte går i dag.

Varje särskilt boende bör ha nödvändig medicinsk utrustning och kompetens, så att sköra äldre inte ska behöva transporteras till sjukhus.

Källa: Coronakommissionens första delbetänkande, SOU 2020:80

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!