Därför tiger regeringen: "Mycket som sker"

Regeringen är fortsatt tyst – trots den eskalerade krisen efter senaste koranbränningen. Men det är inte så konstigt, anser statsvetaren Göran Sundström. –De har fått ganska allvarlig kritik, säger han.

Ulf Kristersson (M) och hans regering har hittills inte kommenterat de senaste dagarnas händelseutveckling utåt. Arkivbild.

Ulf Kristersson (M) och hans regering har hittills inte kommenterat de senaste dagarnas händelseutveckling utåt. Arkivbild.

Foto: Adil AL-Khazali/AP/TT

Politik2023-07-23 22:09

Efter den senaste koranbränningen i torsdags har svenska ambassadörer kallats upp i en rad länder i Mellanöstern och Irans högsta ledare ayatolla Khamenei anklagar Sverige för att ha förklarat krig mot den muslimska världen. Det har också anordnats folkliga protester mot Sverige.

Men trots den eskalerade krisen, och upprepade kontaktförsök från TT och andra svenska medier, tiger statsminister Ulf Kristersson (M) och hans ministrar utan att svara på frågor.

– Det är väldigt mycket som sker i regeringskansliet nu och vi jobbar på, men allting som händer kan vi inte säga till TT, säger Hanna Strömberg, Ulf Kristerssons pressekreterare.

Kan ha blivit mer försiktig

Att regeringen inte uttalar sig kan bero på flera orsaker, tror Göran Sundström, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet. Justitieminister Gunnar Strömmer (M) har sagt att regeringen överväger att ändra i ordningslagen, flera enskilda ministrar har tidigare kritiserat koranbränningar och utrikesdepartementet har fördömt koranaktionerna.

Det senare har dock fått både experter och Sverigedemokraterna att gå i taket. Det kan ha fått regeringen att bli mer försiktig, enligt Göran Sundström.

– Att utrikesdepartementet uttalar sig om att de inte tycker om vissa handlingar kan hindra nästa människa att yttra sig. Det kan tolkas som att man inte ställer sig bakom principen om fri yttrandefrihet. Det är ganska allvarlig kritik, säger han.

Krismöte på kansliet

I fredags sammanträdde Regeringskansliets grupp för strategisk samordning (GSS) med anledning av den pågående korankrisen. Statsrådsberedningen har dock inte velat uttala sig om vad som har sagts på mötet.

"Exakt vad som sägs på olika interna möten är en intern fråga", skrev statsrådsberedningens pressavdelning i ett mejl till TT i lördags.

GSS består av statssekreterare i berörda departement. Gruppen leds och sammankallas av statsministerns statssekreterare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!