Centern sÀger adjö till Alliansen

Centern förpassar det gamla Allianssamarbetet till historien i förslaget till ny lÄngsiktig strategi. Partiet ska bli större som en sjÀlvstÀndig borgerlig kraft i den politiska mitten, enligt partiledaren Annie Lööf.

Centerpartiets partiledare Annie Lööf.

Centerpartiets partiledare Annie Lööf.

Foto: TT

Politik2021-05-26 14:58

– Det Ă€r mycket tydligare nu att vi Ă€r ett sjĂ€lvstĂ€ndigt parti, tidigare strategidokument har utgĂ„tt frĂ„n vĂ„rt samarbete i Alliansen, sĂ€ger partiledaren Annie Lööf i en intervju med TT.

PĂ„ fredag, den 28 maj, har partiet förtroenderĂ„d och ska anta det partiet kallar en framtidsagenda samt en ny logga – en ny grafisk profil.

Framtidsagendan ska fungera som en vÀgvisare för partiet de nÀrmaste tio Ären, i allt frÄn vilka frÄgor som partiet ska lÀgga kraft pÄ, till organisation och kommunikation. Agendan blir den tredje i ordningen. I andra interna dokument om vÀgen till valframgÄng 2022 talas det om projektet "SÄ mycket bÀttre 2" som ska leda uppÄt.

PĂ„ egen hand

Agendan har mottot "Ge kraft Ät varje mÀnniska - för en hoppfull vÀg framÄt". Partiet ser för egen del stora möjligheter att armbÄga sig till en bredare plats i mitten i den svenska politiken.

– Vi ligger över valresultatet och kan vĂ€xa mer, sĂ€ger Lööf vars parti samlade 8,6 procent av rösterna i riksdagsvalet 2018.

MÄlet Àr att vÀxa i mandat i riksdagsvalet, sÄvÀl som i kommun- , region-, och EU-parlamentsval de nÀrmsta Ären.

– Men vi sĂ€tter inga procentsatser, sĂ€ger Annie Lööf, som gör sitt tionde Ă„r som partiledare och som inte har nĂ„gra planer pĂ„ att lĂ€gga av.

MÄnga att hÀmta

Hon hÀvdar att potentialen Àr stor, bÄde Ät höger och vÀnster.

– BĂ„de bland de mĂ„nga AlliansvĂ€ljare som vill ha borgerlig politik men som inte vill förhandla eller samarbeta med Sverigedemokraterna, men ocksĂ„ bland alla de mittenvĂ€ljare som har röstat pĂ„ olika partier genom Ă„ren och som vill se konstruktiva lösningar och en offensiv jobb- och klimatpolitik.

Vad bedömer partiledaren att potentiella vÀljare med vÀnsterlutning anser om hennes hittills starka avstÄndstagande till VÀnsterpartiet som regeringsunderlag eller samarbetspartner? Hon har ju sagt att regeringsalternativ med SD-stöd Àr uteslutna vilket bedömare menar leder Ät alternativ med Ät vÀnsterhÄllet

– Strategidokumentet Ă€r tydligt avvisande till att ge bĂ„de SD och V inflytande, blir hennes svar.

NĂ€rmare S?

Tidigare i vÄr tolkades en intervju med henne i Expressen som att hon kunde tÀnka sig att medverka i en regering ledd av Socialdemokraterna. Hon sade att hon tÀnka sig att regera med bÄde S och Moderaterna.

TT: SĂ€ger ni ja eller nej till att sitta i en S-ledd regering?

– Vi har inte den strategin, vi gĂ„r till val som en sjĂ€lvstĂ€ndig kraft för att fĂ„ största möjliga genomslag för vĂ„r politik. Det Ă€r det centrala för oss.

– Vi Ă€r givetvis beredda att ta ansvar som regeringsparti, vi gĂ„r ju inte till val pĂ„ att sitta i opposition, men hur en sĂ„dan konstellation ser ut det avgörs dels hur andra partier stĂ€ller sig till ytterkanterna och dels av politikens innehĂ„ll.

Myndighetsaktivism

Tre program ska antas pÄ höstens partistÀmma och de valda omrÄdena ger en föraning om var C vill fiska efter vÀljare. Det Àr program om vÄrd och omsorg, om grön ekonomi för jobb och företag samt om liberal demokrati.

PÄ frÄgan om den liberala demokratin Àr hotad sÀger Centerledaren att det i första hand handlar om att den ska bli mer motstÄndskraftig mot attacker frÄn högerpopulister, dit Lööf rÀknar SD.

Men programmet tar ocksÄ upp sÄdant som att öka tilliten mellan staten, myndigheter och medborgare.

– Vi ser ju ocksĂ„ att enorm frustration vĂ€xer fram, inte minst pĂ„ landsbygden, bland företagare och mĂ€nniskor som vill bygga och bo pĂ„ landsbygden men som hindras av det som mĂ„nga uppfattar som myndighetsaktivism.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!