Björn Söder om petningen: Fick ingen motivering

Sverigedemokraternas Björn Söder ser ut att petas ur partistyrelsen efter 22 år. Exakt varför vet han inte.

Sverigedemokraternas Björn Söder. Arkivbild.

Sverigedemokraternas Björn Söder. Arkivbild.

Foto: Tim Aro/TT

Politik2023-11-07 18:26

– Jag frågade efter en motivering men fick ingen. Det är ganska anmärkningsvärt och svagt av valberedningen, säger han till Kristianstadsbladet och Norra Skåne.

Sverigedemokraterna bekräftar för TT att Björn Söder inte finns med bland valberedningens nominerade till partistyrelsen. Partiet kommer att ta ställning till förslaget på landsdagarna i Västerås i slutet av november.

"Valberedningen har informerat alla inblandade och givet att flera av dem har tagit sig an andra centrala uppdrag i partiet, så är min bild att beredningens förslag är välkommet", skriver partisekreterare Mattias Bäckström Johansson i ett mejl till TT.

"Spelets regler"

Svenska Dagbladet var först med att rapportera om nyheten.

"Har inte hört något än men efter 22 år i styrelsen har jag inget emot att träda tillbaka. Har i dag med tanke på alla mina andra uppdrag och familj med små barn svårt att ha tillräckligt med tid till att sitta i styrelsen", skriver Söder i ett mejl till tidningen.

Björn Söder säger till Kristianstadsbladet och Norra Skåne att han egentligen inte har något emot att lämna "över stafettpinnen". Beskedet, som gavs på ett möte med företrädare för valberedningen, kom heller "inte som en överraskning".

– Politik är politik, det är spelets regler. Personligen berör det mig inte mycket, jag har mycket annat att fokusera på, säger han.

Anklagade statsministern

Söder har varit partisekreterare, gruppledare och vice talman. Han har under de senaste åren varit inblandad i flera kontroverser, senast kring sommarens Pride. På X anklagade han statsminister Ulf Kristersson för att "legitimera pedofili" genom att stötta Stockholm Pride.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!