Barnäktenskap i Sverige ska kartläggas

Jämställdhetsmyndigheten ska kartlägga hur många som lever i barn- och tvångsäktenskap i Sverige. –Det här är nånting som vi har blundat för alldeles för länge, säger jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L).

Jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L) vill stärka arbetet mot hedersvåld. Arkivbild.

Jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L) vill stärka arbetet mot hedersvåld. Arkivbild.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Politik2023-09-18 06:00

Regeringen vill veta hur många barn i Sverige som tvingats ingå äktenskap. Även förekomsten av tvångsäktenskap och månggifte ska kartläggas.

Dessutom vill man ha svar på hur vanligt det är med arrangerade äktenskap, så kallade giftomän (personer som bestämmer över en kvinnas giftermål) och tillfälliga religiösa äktenskap i samband med sexköp.

– Det finns indikationer på att det förekommer tvångsäktenskap, månggifte och barnäktenskap. Jag ser det här som ett jätteviktigt uppdrag för att vi ska få upp ögonen för omfattningen av den här problematiken, säger Paulina Brandberg.

Vill se utsattheten

TT: Har detta inte kartlagts tidigare?

– Nej inte på det sätt som vi gör nu. Nu vill vi att det här verkligen ska fram i ljuset, säger Brandberg.

Hon anser att det under lång tid funnits en okunskap och en ängslighet kring frågor som rör hedersproblematik.

– Det drabbar i slutändan den här utsatta gruppen. Den ängsligheten behöver vi få bort, vi behöver få se hur utsatt den här gruppen faktiskt är.

Kartläggningen ska redovisas i februari 2025.

Satsar i budgeten

Samtidigt stärker regeringen i nästa års budget arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck, våld i nära relationer, prostitution och människohandel. Ytterligare 50 miljoner kronor per år skjuts till mellan 2024 och 2026.

Det är inte bestämt än vad pengarna ska gå till, men Paulina Brandberg säger att det skulle kunna handla om vård och skola.

– I skolan kan man ofta se varningssignaler gällande barn som ska föras ut ur landet, och då är det jätteviktigt att vi kan genomföra kunskapssatsningar så att personal har möjlighet att ingripa.

Fakta: Barn- och tvångsäktenskap

Det är inte känt hur många barn i Sverige som tvingas till äktenskap.

I en kartläggning från 2019 (av Nationella kompetensteamet vid Länsstyrelsen Östergötland) svarade 7 procent av skolorna att de hade kännedom om barn som uppges vara gifta. För socialtjänsten var siffran 14 procent. 192 av landets 290 kommuner svarade.

Lagarna i Sverige har skärpts på senare år.

2014 infördes två nya brott för att stärka skyddet mot barn- och tvångsäktenskap: äktenskapstvång och vilseledande till tvångsäktenskapsresa.

2016 kriminaliserades även stämpling till äktenskapstvång, det vill säga att man planerat att tvinga någon att gifta sig.

Sedan 2019 erkänns inte barnäktenskap som ingåtts utomlands.

2020 infördes ett nytt barnäktenskapsbrott, som kan ge fängelse i upp till fyra år, samt ett utreseförbud, som ska skydda barn från att föras utomlands för att ingå äktenskap.

Sedan 2021 är det också förbjudet att erkänna utländska månggiften.

Källa: Jämställdhetsmyndigheten, NCK

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!