Andersson: Regeringen ska krisanteckna mer

Regeringen har dragit åtminstone en slutsats efter kritiken mot dess hantering av coronapandemin, enligt statsminister Magdalena Andersson (S). Statssekreterargruppen som har en central roll i kriser har börjat anteckna vad den gör på sina möten.

Statsminister Magdalena Andersson (S) frågas ut av konstitutionsutskottet.

Statsminister Magdalena Andersson (S) frågas ut av konstitutionsutskottet.

Foto: Jessica Gow/TT

Politik2022-04-29 11:49

– Det kommer att finnas en ökad möjlighet att lära sig av kriser, säger statsministern om vad sådana anteckningar kan bidra med, när hon frågas ut i riksdagens konstitutionsutskott (KU).

Coronakommissionen har kritiserat regeringen och Regeringskansliet för bristande dokumentation och svårigheter i att få ut material. Det handlar om dokument, epost och andra typer av material som kommissionen bad om för att kunna skaffa sig en bild av regeringens hantering av pandemin.

Bland annat ville kommissionen ha anteckningar från de många, många möten som en särskild statssekreterargrupp (GSS) för krishantering hade under intensiva skeden i pandemin. Men svaret blev att det inte fanns några anteckningar, utöver de som deltagarna förde privat.

Var allvarligt

Coronakommissionens ordförande Mats Melin sade, när han frågades ut i KU nyligen, att han var uppriktigt förvånad över att det inte fanns några mötesanteckningar. Han betecknade det som allvarligt och något som gjorde kommissionens arbete svårare.

Dessutom underströk han att det hade gått "förtvivlat långsamt" överhuvudtaget att få ut information som kommissionen begärt om regeringens pandemiarbete.

När Magdalena Andersson tillträdde som statsminister den 30 november förra året flyttade hon krisgruppen och ansvaret för den från justitiedepartementet till statsrådsberedningen.

– Min statssekreterare har tagit initiativ till att det förs minnesanteckningar vid gruppens möten, säger Magdalena Andersson och beskriver statssekreteraren, Emma Lennartsson, som "snabbfotad men eftertänksam".

För tidigt

Kristdemokraten Tuve Skånberg undrar om det nu inte vore ett bra tillfälle för statsministern att säga lite mer om coronakommissionens slutsatser och kritik och om och vad regeringen drar för lärdomar.

Men det är för tidigt, enligt Magdalena Andersson. Regeringen fortsätter att gå igenom och studera betänkandet, som kom den 25 februari. Men en slutsats går att dra och det är att GSS-gruppens möten ska dokumenteras mer.

– Vi får avvakta med resten, säger statsministern.

M kritiserar

Moderaternas gruppledare Tobias Billström hade anmält Andersson till KU för granskning. Han är inte imponerad av svaren hon ger.

"Magdalena Andersson vägrar ta något som helst ansvar för de brister i regeringens krishantering som Coronakommissionen lyfter" hävdar Billström i en skriftlig kommentar,

Det är allvarligt, anser han, och tolkar det som att regeringen inte verkar vilja dra några lärdomar. Och uppfattningen att regeringen mörkat för kommissionen hänger kvar, enligt honom.

Kan inte veta

Magdalena Andersson säger i KU att kommissionen har fått det de frågat om, även sådant som Regeringskansliet först inte ville lämna ifrån sig eller hävdade var irrelevant. Det handlade bland annat om epost som skickades mellan de statssekreterare som var mest involverade i krishanteringen.

När Mats Melin fick frågan i KU om kommissionen fått allt de velat ha sade han att han hoppades det.

– Men det kan man inte veta, tillade han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!