Andersson: Kasta ut SD-tjänstemännen

Magdalena Andersson, partiledare för Socialdemokraterna, vill att regeringen tydligt markerar mot SD-ledaren Jimmie Åkessons senaste uttalanden. –Ett sätt skulle kunna vara att kasta ut de sverigedemokratiska tjänstemännen ur Rosenbad, säger hon till TT.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson. Arkivbild.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson. Arkivbild.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Politik2023-11-26 15:51

Jimmie Åkessons uppmärksammade tal i lördags fortsätter att väcka starka känslor. I talet sade Åkesson bland annat att han vill stoppa byggandet av nya moskéer och riva moskébyggnader där det sprids antidemokratisk, antisvensk, homofob eller antisemitisk propaganda.

Magdalena Andersson säger att uttalandena handlar om att inskränka de grundlagsfästa fri- och rättigheterna.

– Här måste Ulf Kristersson, Ebba Busch och Johan Pehrson ta tydligt avstånd, både muntligt men också de facto i hur man agerar.

Ett alternativ till att kasta ut tjänstemännen ur Rosenbad är att avbryta samarbetet med SD, säger Magdalena Andersson.

– Många trodde att när man fick med Sverigedemokraterna i ett samarbete så skulle de kunna tyglas. Och det är ju uppenbart efter ett år att det verkligen blivit tvärtom, det är inte Sverigedemokraterna som tyglats utan det är regeringspartierna.

Turkietexperten Michael Sahlin har sagt att Åkessons uttalande om moskéer för "extremt olyckligt" för den svenska Natoprocessen.

– Det kommer som ytterligare en negativ sak i ett känsligt läge, sade han till TT i lördags.

Magdalena Andersson håller med om det.

– Det här är inte något som tar oss närmare ett Natomedlemskap för att uttrycka sig försiktigt. Det är uppenbart att Jimmie Åkesson inte sätter Sveriges och svenska folkets trygghet och säkerhet i första rummet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!