Åkesson: Söders twittrande kan ha petat honom

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson säger att Björn Söders twittrande "mycket väl" kan ha stängt honom ute från den nyvalda partistyrelsen. Enligt uppgifter till TT så påverkade utspelet om Pride SD:s valberedning.

Sverigedemokraternas Björn Söder vid förstakammarsalen förra året.

Sverigedemokraternas Björn Söder vid förstakammarsalen förra året.

Foto: Tim Aro/TT

Politik2023-11-25 13:15

Den mångårige SD-politikern Björn Söder fanns inte med bland valberedningens nominerade till den nya partistyrelsen som valdes på lördagen.

Partiledaren Åkesson säger att det är valberedningen som borde svara på frågan varför Söder inte fanns bland de nominerade.

– Den förklaring jag har fått från valberedningen gäller att vi historiskt har haft en stor Skånedominans i partistyrelsen, och den vill man bryta. Vi är ett stort parti i fler delar av landet i dag än bara Skåne. Då är det framför allt två ganska väl profilerade skåningar som man helt enkelt inte föreslår för omval, säger Åkesson till TT.

Den andra skåningen är Carina Ståhl Herrstedt från Kristianstads län.

"Kan ha påverkat"

TT: Du tror inte att hans twittrande kan ha påverkat?

– Det kan det mycket väl ha gjort. Naturligtvis, det utesluter jag inte. Men som sagt, jag sitter inte i valberedningen. Den måste få lov att arbeta suveränt även om vi såklart har haft en dialog, säger Åkesson.

Enligt uppgifter till TT så påverkade Söders utspel om Pride och pedofili valberedningen.

Under de senaste åren har Söder varit inblandad i flera kontroverser, senast kring just sommarens Pride. På X, tidigare Twitter, anklagade han statsminister Ulf Kristersson (M) för att "legitimera pedofili" genom att stötta Stockholm Pride.

Söder: Nöjd med arbetet

Själv säger Björn Söder att petningen är en "konflikt som har målats upp av media". Han tror inte att inlägget på X påverkade hans ställning.

– Jag har suttit i partistyrelsen i 22 år och jag är nöjd med mitt arbete, säger han till TT.

Samtidigt verkar han ångra hur inlägget skrevs.

– Man kunde ha framfört det på ett annat sätt.

Söder har under en stor del av sina 22 år i partistyrelsen hört till partiledningens absoluta kärna.

SD:s nyvalda partistyrelse

Partiordförande: Jimmie Åkesson

Vice partiordförande: Henrik Vinge

Andre vice partiordförande: Linda Lindberg

Ledamöter: Aron Emilsson, Bo Broman, Fredrik Lindahl, Martin Kinnunen, Mattias Bäckström Johansson, Hanna Nilsson, Jessica Stegrud, Mattias Karlsson, Oscar Sjöstedt, Julia Kronlid, Magnus Olsson, Richard Jomshof, Tobias Andersson, Andrea Kronvall (ny), Kristian Silbvers (ny), Roger Hedlund (ny).

Suppleanter: Kent Kumpula, Marianne Sandström, Dennis Dioukarev, Elin Jensen, Ludvig Andersson, Robin Lennartsson, Katja Nyberg, Louise Skaarnes, Zandra Pettersson, Pernilla Wikelund.

Källa: SD:s landsdagar 2023

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!