40 medlemmar hoppar av S i Botkyrka

Ett 40-tal medlemmar lämnar Socialdemokraterna i Botkyrka, rapporterar Aftonbladet. Massavhoppet har sin grund i turbulensen kring ABF:s fritidsgårdar.

Massavhopp från Socialdemokraterna i Botkyrka. Arkivbild.

Massavhopp från Socialdemokraterna i Botkyrka. Arkivbild.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Politik2023-09-01 08:33

Ett brev till partiledningen går i väg i dag, uppger Birgitta Mörk, tidigare ordförande i kommunfullmäktige, till tidningen.

– Vi har ringt och mejlat varandra och kommit överens. Det här går inte längre, säger hon.

Socialdemokraterna i Botkyrka har cirka 500 medlemmar.

Den politiska oron i kommunen har sin upprinnelse i turbulensen runt ABF:s fritidsgårdar, där en rapport från i fjol pekade på allvarliga missförhållanden. Enligt de 40 medlemmarna har stängningen av fritidsgårdarna "slitit isär vår arbetarekommun", och ”inneburit utrensningar av dem som stått upp för beslutet”, rapporterar SVT.

Samtidigt har samarbetet med Centerpartiet avbrutits i kommunens styrande allians, vilket också är en anledning till avhoppet.

Häromdagen hoppade kommunfullmäktiges ordförande, ytterligare fem socialdemokratiska ledamöter och tre ersättare av S i Botkyrka och blev politiska vildar. De har uppmanats att lämna sina uppdrag, men har inte för avsikt att göra det, enligt Marcus Ekman som är en av de politiska vildarna.

Fakta: Turbulensen i Botkyrka

Socialdemokraterna i Botkyrka befinner sig i en infekterad konflikt. Bakgrunden är rapporter om allvarliga missförhållanden på fritidsgårdar drivna av ABF. En extern granskning visade 2022 att gängkriminella vistades i lokalerna. Gruppledaren Ebba Östlin stoppade då ABF från att driva gårdarna.

Östlin röstades ned vid en förtroendeomröstning i partiet i Botkyrka i januari i år, och avgick några veckor senare som kommunstyrelsens ordförande. De som stödjer henne hävdade att hon avsattes på kuppartat manér med hjälp av personer med kopplingar till gängkriminalitet.

De som röstade ner Östlin avfärdade det och hänvisade i stället till att det handlar om kritik mot hennes ledarstil.

Emanuel Ksiazkiewicz valdes i mitten av mars i år till ny gruppledare för S i Botkyrka, med röstsiffrorna 121 mot 80 för Östlin.

Häromdagen hoppade nio S-ledamöter i Botkyrka av partiet och blev politiska vildar. Nu aviserar ett 40-tal medlemmar att de hoppar av från partiet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!