Polisens Halloweenvarning: "Kan bli farligt"

Polisen varnar för att gå runt med vapenliknande föremål utomhus under Halloween. Varningen gäller även små barn. –Det är lämpligt för alla att undvika, säger Johnny Gustavsson, på polisen i region Öst.

Undvik låtsasvapen vid Halloweenfirandet, uppmanar polisen, Arkivbild.

Undvik låtsasvapen vid Halloweenfirandet, uppmanar polisen, Arkivbild.

Foto: Kallestad, Gorm

Polisen2023-10-26 08:18

Orsaken till varningen handlar om senaste tidens våldsdåd.

– Det här har gällt i flera år. Men på senaste tid har det blivit så påtagligt att yrkeskriminella har använt sig av barn i sina smutsiga gärningar för att utföra våldsdåd. Det har gjort att medborgarna är lite mer på tå, säger Johnny Gustavsson, presstalesperson på polisen i region Öst.

Polisen anser att det kan bli farligt för den som klätt ut sig, men också att det tar resurser från polisen att rycka ut på larm utan verklig hotbild.

Varningen gäller alla, även uppenbart utklädda personer och även om det handlar om små barn.

– Jag tycker att man som förälder ska hjälpa barnen att uppmärksamma att det kan vara olämpligt att se ut som att man har något farligt med sig.

Att ha låtsasvapnet inne på en fest är däremot okej, enligt polisen.

– Det är inget brott att gå runt med en replika så länge du inte hotar någon med den.

"Beroende av tips"

Att det kan ta resurser från polisen blev uppenbart i går i Norrköping då flera larmade om en kidnappning. Polisen ryckte ut med helikopter och en stor styrka, men när personerna hade gripits visade det sig att alltihop var en svensexa.

– De hade gjort svensexan på ett grabbigt sätt där brudgummen tejpades och drogs in i en bil, säger Johnny Gustavsson.

Det är polisen i region Öst som gått ut med varningen. Men polisen på nationell nivå instämmer i lägesbilden. Där hänvisas till att man uppmanat allmänheten att vara extra vaksam med tanke på den höga terrorhotnivån och att det samtidigt pågår flera konflikter i gängmiljöerna.

"Ett korrekt agerande från medborgare kan förhindra våldsdåd och rädda liv," skriver Anna Engelbert, pressekreterare på Nationellt mediecenter hos Polismyndigheten till TT.

"Polisen är beroende av allmänhetens tips (...) Att då, utifrån den situation vi står inför, röra sig ute bland allmänheten med föremål som ser ut som, eller påminner om, ett vapen, kan medföra både risker för enskilda medborgare men även medföra att polisen skickar resurser som skulle kunna användas på annat håll".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!