Polis släppte hund på misstänkt efter bakhåll

Polisen kritiseras av Justitieombudsmannen (JO) efter en husrannsakan 2019. En hundförare gömde sig då i en misstänkts bostad i väntan på att denne skulle komma hem. När personen sedan kom släpptes hunden på honom.

Polisen kristeras av JO. Arkivbild.

Polisen kristeras av JO. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Polisen2021-12-17 09:41

Polisen hade fattat beslut om att hämta in en misstänkt person till förhör och genomförde en husrannsakan i dennes bostad för att söka efter honom. Personen fanns inte i bostaden och polisen beslutade då att en hundförare med hund skulle gömma sig inne i bostaden för att kunna gripa den misstänkte när han kom hem.

När mannen kom hem och upptäckte hundföraren med hunden försökte han fly. Hunden släpptes då loss och kom i kapp mannen och bet honom flera gånger.

JO kritiserar dels Polismyndigheten för beslutet att lämna kvar en polis i bostaden i väntan på mannen, med avsikt att få den misstänkte att tro att polisen lämnat platsen. Ett sådant förfarande saknar lagstöd vid beslut om husrannsakan.

JO kritiserar även hundföraren för att omedelbart ha släppt hunden på mannen innan andra åtgärder för att få stopp på honom hade prövats,. JO konstaterar att det inte var en försvarlig våldsanvändning att släppa hunden på det sättet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!