Ärende efter Löfvings död avslutas

Polismyndigheten har åtgärdat de brister som ledde till vite och skarp kritik från Arbetsmiljöverket efter att polischefen Mats Löfving hittades död. Verket lägger nu ner sitt tillsynsärende.

Flaggor på halv stång vid polishuset i Stockholm efter Mats Löfvings död.

Flaggor på halv stång vid polishuset i Stockholm efter Mats Löfvings död.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Polisen2023-12-01 14:00

Arbetsmiljöverket inledde sin tillsyn sedan Mats Löfving, regionpolischef i Stockholm och biträdande rikspolischef, hittades död i sitt hem efter en uppmärksammad pressträff där utredaren Runar Viksten pekade ut honom som jävig. Utredaren rekommenderade även rikspolischefen att överväga att sparka Löfving.

Såväl verket som Polisförbundet riktade hård kritik mot myndigheten. Arbetsmiljöverket beslutade om ett föreläggande mot polisen för att åtgärda brister i arbetsmiljöarbetet, med hot om vite på 150 000 kronor.

Arbetsmiljöverket anser nu att myndigheten identifierat de risker som finns och hur de ska tas om hand och har därför avslutat ärendet.

"Vi ser en tydlig vilja att förbättra det systematiska arbetsmiljöarbetet, Polismyndigheten har förstått allvaret och agerat på vår kritik", säger Katharina von Sydow, förbundsordförande i Polisförbundet, i ett pressmeddelande.

Bland annat ska krisstödsarbetet utvecklas, chefer ska få utbildning och man ska ha en checklista för att säkerställa att anställda för rätt stöd i utmanande situationer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!