FÀrre samlades pÄ valborg i storstÀderna

HĂ„ll dig hemma. SĂ„ löd rĂ„det inför valborg dĂ„ mĂ„nga firanden Ă€ven i Ă„r stĂ€lldes in. Och svenskarna verkar ha hörsammat budskapet – Ă„tminstone pĂ„ de traditionella platser i storstĂ€derna dĂ€r mĂ„nga vanligen samlas.

I Stockholm samlades ungdomar för att fira valborg i Tantolunden, men pÄ andra hÄll var det mindre rörelse.

I Stockholm samlades ungdomar för att fira valborg i Tantolunden, men pÄ andra hÄll var det mindre rörelse.

Foto: Jessica Gow/TT

Pandemi2021-05-03 21:29

Mobildata frÄn Telia har anvÀnts för en analys av mÀnniskors rörelsemönster under valborgsmÀssoafton. Man har mÀtt aktiviteten, det vill sÀga hur mÄnga som befunnit sig pÄ olika platser i Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala mellan klockan 22 och 23.

I det populÀra firaromrÄdet kring Carolinabacken i Uppsala, dÀr en mÀtning gjordes Àven under eftermiddagen, syntes en kraftig minskning av aktivitet jÀmfört med 2019.

– Generellt firar man absolut inte valborg som man brukade göra före pandemin. I Uppsala brukar det vara större folksamlingar i omrĂ„det runt Carolinabacken och det var över 70 procent lĂ€gre i Ă„r, sĂ„ det tyder pĂ„ att det Ă€r ett helt annat beteende, sĂ€ger Kristofer Ågren, dataanalyschef pĂ„ Telia.

Även runt Skansen och i Gamla stan i Stockholm minskade aktiviteten med 70 procent jĂ€mfört med 2019. En del av förklaringen Ă€r troligen att det inte förekom nĂ„gra arrangemang pĂ„ Skansen i Ă„r.

OcksĂ„ i Folkets park i Malmö samt i Vasaparken och delar av Kungsparken i Göteborg syntes en stor minskning. I Göteborg samlades cirka 30 000 fĂ€rre mĂ€nniskor Ă€n 2019.

Årets siffror Ă€r i stort sett i linje med hur det sĂ„g ut 2020, Ă€ven om en jĂ€mförelsevis liten ökning pĂ„ 3 000 personer uppmĂ€ttes i Göteborg. De gjorda mĂ€tningarna tĂ€cker dock bara in en begrĂ€nsad yta.

Fakta

SĂ„ mycket minskade aktiviteten under valborg

Uppsala, Carolinabacken: –73 procent

Stockholm, SkansenomrĂ„det: –70 procent

Stockholm, Gamla stan: –58 procent

Göteborg, Vasaparken och Kungsparken: –79 procent

Malmö, omrĂ„det runt Folkets park: –54 procent.

Siffrorna anger förÀndringen frÄn valborg 2019.

KĂ€lla: Telia

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!