Viltolyckorna minskar efter fjolårets rekord

Efter fjolårets rekordnotering har antalet viltolyckor minskat under 2022. Men det finns skäl att tro att nedgången kan vara högst tillfällig. –Jag räknar med att viltolyckorna kommer att öka de kommande tio åren, säger Anders Sjölund, sakkunnig vid Trafikverket.

Antal olyckor för perioden januari–juni 2016–2022. Förra året slutade till sist med 65|430 viltolyckor, vilket var en ny rekordnotering.

Antal olyckor för perioden januari–juni 2016–2022. Förra året slutade till sist med 65|430 viltolyckor, vilket var en ny rekordnotering.

Foto: Anna-Lena Lindqvist/TT

Olyckor2022-07-25 20:41

De rapporterade viltolyckorna i Sverige minskade med 8,4 procent det första halvåret i år, jämfört med samma period under rekordåret 2021. Det visar data från Nationella viltolycksrådet (NVR).

Vad som ligger bakom minskningen är ännu inte helt klarlagt.

– Man ska passa sig för att dra förhastade slutsatser kring den här statistiken. Den hoppar upp och ned för enskilda år, säger Anders Sjölund, senior sakkunnig vid Trafikverket.

Fler olyckor på sikt

Enligt Trafikverket har antalet viltolyckor ökat stadigt över en 20-årsperiod. Anders Sjölund ser inga tecken på att den trenden kommer att brytas i närtid – trots 2022 års nedgång under det första halvåret. En högre trafikmängd ger fler olyckor, är tesen.

– Fordonen ökar hela tiden och vi får mer och mer trafik i hela västvärlden. Vi räknar med en ökning på cirka tre procent per år. Vår slutsats är att viltolyckorna till stor del ökar för att trafiken ökar, säger han.

För att hålla nere viltolyckorna behövs enligt Anders Sjölund investeringar på uppemot 20 miljarder kronor fram till 2033. Detta huvudsakligen i form av varningssystem, tunnlar och övergångar vid äldre vägar.

– Vi glömde bort djuren när vi byggde våra vägar, och det är vi inte ensamma om. Men i vissa europeiska länder har de kommit i gång med fler satsningar än vad vi har. Vi ligger lite efter, säger Anders Sjölund.

Påverkas av väder

Väderlek är en annan bidragande orsak till att antalet olyckor kan skilja sig relativt mycket mellan olika år. Detta eftersom tillgången på föda kan få djur att förflytta sig över långa sträckor – och då passera vägar.

– Djur förflyttar sig framför allt för att hitta skydd och mat. Till exempel kan plötsliga snöfall få viltolyckor att rusa, säger Anders Sjölund.

Viltolyckorna har minskat något under 2022. Arkivbild.
Viltolyckorna har minskat något under 2022. Arkivbild.
Fakta: Viltolyckor

Mellan januari och juni i år rapporterades totalt 25 977 viltolyckor i Sverige.

Drygt 80 procent av viltolyckorna sker med rådjur. Det första halvåret i år har totalt 21 211 olyckor med rådjur rapporterats.

2021 års viltolyckor innebar ett nytt rekord med 65 430 rapporterade olyckor.

Källa: Nationella viltolycksområdet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!