Fem döda i frontalkrock: "En sorgens dag"

Fem män har omkommit i en trafikolycka mellan Skara och Falköping. Männen färdades i en personbil som frontalkrockade med en lastbil och började brinna. "Det är en sorgens dag i Falköpings kommun", säger kommunstyrelsens ordförande Adam Johansson (M).

Fem män har omkommit i en trafikolycka mellan Skara och Falköping.

Fem män har omkommit i en trafikolycka mellan Skara och Falköping.

Foto: Christian Svensson

Olyckor2023-08-22 08:18

Olyckan inträffade vid 16.30 på måndagseftermiddagen, mellan Skara och Falköping.

Personbilen som männen färdades i frontalkrockade av okänd anledning med en lastbil och började brinna.

På tisdagsmorgonen bekräftade polisen att fem män i åldrarna 20–45 år omkommit.

– Larmet kom in som en frontalkrock mellan en personbil och en lastbil. Personbilen började brinna och i samband med det är det dessvärre fem personer i bilen som avlidit, säger Fredrik Svedemyr, presstalesperson vid polisen.

Enligt Göteborgs-Posten var de fem männen kollegor. Företaget stoppade på tisdagen produktionen och kommer att ha krishjälp på plats för de anställda.

– Det är oerhört tragiskt. Våra tankar går till de nära anhöriga och vi kommer att ta vårt ansvar som arbetsgivare, säger en representant för företaget till GP.

Krisstöd i kommunen

De omkomna var hemmahörande i Falköpings kommun, som redan på måndagskvällen började att vidta åtgärder.

Kommunens fokus är i första hand att stötta skolverksamheten, eftersom två av de omkomna var vårdnadshavare till barn som går i skolan i kommunen.

– Vi står i beredskap för att stötta skolan, om de upplever att deras ordinarie verksamhet inte räcker till. Vi vill säkerställa att elevhälsa och lärare känner att de har den kontrollen på situationen de kan ha, säger Rebecca Bergelin, som är säkerhetssamordnare i kommunen.

På tisdagen vajade flaggan framför bland annat kommunhuset på halv stång.

"Det är en fruktansvärd tragedi som har inträffat", säger Adam Johansson (M), kommunstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

Ingen misstänkt

Enligt lokala medier klarade sig lastbilschauffören utan fysiska skador.

Polisen har inlett en förundersökning om grov vårdslöshet i trafik, det finns dock ingen misstänkt i ärendet.

– Det är för tidigt att säga vad som ligger bakom olyckan, det är de omständigheterna vi ska utreda inom ramen för förundersökningen som har inletts, säger Fredrik Svedemyr.

– Det finns ingen person misstänkt i nuläget, men vi behöver en rubricering för att kunna inleda en förundersökning och vidta utredningsåtgärder som till exempel beslag och avspärrningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!