Fallskärmsolycka filmades

Svenska fallskärmsförbundet har en god uppfattning om hur olyckan i Västerås i helgen gick till eftersom förloppet fångades på film. –Den ena hopparen kommer in från lägre höjd och upptäckte inte den andra hopparen, säger Anna Oscarson, kommunikationsansvarig på förbundet.

Två personer krockade i luften under ett fallskärmshopp på lördagsmorgonen. Arkivbild.

Två personer krockade i luften under ett fallskärmshopp på lördagsmorgonen. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Olyckor, katastrofer2020-07-20 02:05

De två hopparna krockade i luften under lördagsmorgonen vid Johannisbergs flygfält och föll från en höjd av 30 till 40 meter. En av dem fick bäckenfraktur och den andra ådrog sig frakturer på en ryggkota och på fotleden.

– Personen med bäckenfraktur kommer behöva bära korsett i ett tiotal veckor men har inte behövt opereras. Den andra hopparen har opererats för rygg- och fotledsskada. Det ska ha gått bra men det är för tidigt att säga om det blir några bestående men, säger Anna Oscarson.

Den ena hopparen var elev och den andra hade hoppat i några år. Olyckan utreds nu av klubben i Västerås, som har en relativt klar bild av vad som hände. Hoppet filmades från avstånd i luften och på videon syns hur den ena hopparen kommer från en lägre höjd och inte upptäcker den andra personen.

– Då kommer de ihop sig och den ena hopparens lina, som man använder för att dra ut fallskärmen, fastnar i den andra hopparens linor så de snurrar fast i varandra. Det handlar om ett misstag från den ena hopparen som inte såg den andra, säger Oscarson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!