Skeppare somnade – då körde färjan in i kajen

Skepparen somnade. Det var därför färjan Ebba Brahe mellan Gränna och Visingsö körde in i vågbrytaren i Gränna hamn i början av juni, visar rapporten till Transportstyrelsen.

Skepparen somnade. Det var därför som färjan Ebba Brahe mellan Gränna och Visingsö körde in i kajen i Gränna hamn i början av juni. Arkivbild.

Skepparen somnade. Det var därför som färjan Ebba Brahe mellan Gränna och Visingsö körde in i kajen i Gränna hamn i början av juni. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson / TT

Olycka2021-06-30 15:55

”Strax innan nickade jag till och somnade som orsakade att jag körde in i vågbrytaren”, skriver skepparen själv enligt dokumentet.

Olyckan inträffade den 3 juni. 19 passagerare och tre besättningsmän fanns ombord. Ingen skadades men ett par bilar fick plåtskador och färjan fick tas ur trafik i flera veckor eftersom propellern skadades. Skepparen och besättningen drog- och alkoholtestades. Alla tester var negativa.

— Det är inget att mörka. En väldigt olycklig händelse och befälhavaren har mått väldigt dåligt, säger Trafikverkets färjerederichef Erik Froste till Jönköpingsposten.

Händelsen är anmäld till Trafikverkets tillsynsmyndighet Transportstyrelsen och Arbetsmiljöverket. Skepparen riskerar att bli av med sin behörighet.

— Teoretiskt sett kan Transportstyrelsen dra in behörigheten, men jag tror inte det. Det är en olycklig händelse utan medicinska orsaker, säger Froste.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!