Nobels kovändning kan öka negativ Sverigebild

Nobelstiftelsen backade och valde att stoppa Rysslands ambassadör. Men agerandet kan ha bidragit till att nagga en redan sargad Sverigebild ytterligare i kanten. –Det sås tvivel om vad vi står för som nation, säger en varumärkesexpert.

En byst av Alfred Nobel på Karolinska institutet i Stockholm. Arkivbild.

En byst av Alfred Nobel på Karolinska institutet i Stockholm. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Nobelpriset2023-09-03 20:08

Inom loppet av bara lite mer än ett dygn gjorde Nobelstiftelsen en helomvändning.

Beslutet att bjuda in Rysslands, Irans och Belarus ambassadörer till årets prisutdelning togs tillbaka. De kraftiga protesterna, men också hovets besked att "kung Carl Gustaf inte bestämt sig för om han ska medverka eller inte", fick Nobelstiftelsen att backa.

"Måste inse konsekvenserna"

Stiftelsen förklarade ändringen med att kritiken mot att bjuda in ambassadörerna blivit för hård.

– Indirekt kan man tolka det som att "vi gjorde inget fel", men ni protesterade så mycket att vi fått ändra oss, säger Eva Ossiansson, varumärkesforskare vid Handelshögskolan, Göteborgs universitet.

Eva Ossiansson påpekar att i ett sådant här sammanhang handlar det om att vara rak och tydlig och inse konsekvenserna av sitt handlande. Dessutom tillägger hon att Sverige som land och del av EU tagit tydlig ställning i Ukrainakriget och också deltar i bojkotter mot Ryssland.

– I det sammanhanget blir det lite konstigt när Nobelstiftelsen går ifrån detta och bjuder in representanter. Man kan inte heller säga att de alltid varit opolitiska när de tidigare tagit ställning till vilka politiska partier i riksdagen som ska bjudas in. Varför kan de då inte ta ställning i den här frågan, frågar hon sig.

Framstår som tondövt

– Reaktionerna blir nu så kraftiga eftersom Nobelstiftelsen framstår som tondöv och det ges tvivel om hur man egentligen står i frågan. Allt handlar om att du är tydlig i dina beslut.

Nobel har kämpat hårt de senaste året för att upprätta sitt goda rykte igen efter affären med den så kallade kulturprofilen som skakade om Svenska Akademien rejält.

Eva Ossiansson säger att reaktionerna efter lördagens besked högst troligtvis kommer att ebba ut, men att de kan bidra till en försämrad Sverigebild – redan nu naggad i kanten av den senaste tiden koranbränningar, demonstrationer, skjutningar och sprängningar.

– Ju fler händelser där vi får negativ publicitet och våra ställningstaganden som nation börjar att ifrågasättas, desto mer sås tvivel om vad vi egentligen står för som nation, säger hon.

Fakta: Nobelpriset och Alfred Nobel

Alfred Bernhard Nobel (1833–1896) är Sveriges genom tiderna mest berömda uppfinnare och industriman. Han framställde dynamiten och en lång rad andra viktiga uppfinningar inom sprängteknik.

I sitt testamente uttryckte han en önskan om att hans kvarlåtenskap, den förmögenhet han hade tjänat efter att ha uppfunnit dynamiten, skulle användas till att instifta ett pris som skulle delas ut i fem olika kategorier: fysik, kemi, fysiologi eller medicin, fred samt litteratur. Utöver dessa delas även ett ekonomipris ut av Riksbanken, till Alfred Nobels minne.

Enligt testamentet ska priserna tilldelas dem inom de fem disciplinerna "som under det förlupna året hafva gjort menskligheten den största nytta".

Prisceremonin äger rum varje år på Alfred Nobels dödsdag, den 10 december.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!