Pristagarna avslöjades i förväg: "Måste utredas"

Mottagarna av årets Nobelpris i kemi avslöjades fyra timmar i förväg. Den historiska fadäsen måste nu utredas, säger Hans Ellegren, ständig sekreterare vid Kungliga Vetenskapsakademien. –Vi vet fortfarande inte vad det var som hände, säger han.

Kungliga Vetenskapsakademien i Stockholm. Arkivbild.

Kungliga Vetenskapsakademien i Stockholm. Arkivbild.

Foto: Erik Mårtensson/TT

Nobel2023-10-04 08:05

Som traditionen bjuder ska Nobelpriset i kemi tillkännages vid en pressträff på Kungliga Vetenskapsakademien klockan 11.45, men redan vid halv åtta på onsdagsmorgonen gick ett pressmeddelande ut med namnen på pristagarna.

Nobelkommittén förnekade under förmiddagen att någon vinnare var utsedd.

Vid tillkännagivandet visade det sig dock att utskicket, som konstaterade att årets kemipris gick till Alexei Ekimov, Louis Brus och Moungi Bawendi för upptäckterna kring nanoteknik, stämde.

– Vi är ledsna för det som hände. Det är väldigt olyckligt, säger Hans Ellegren, ständig sekreterare vid Kungliga Vetenskapsakademien.

Enligt Hans Ellegren påverkade misstaget inte på något vis utnämnandet av pristagarna. Vad som gick snett har man ännu inte fått klarhet i.

– Vi vet fortfarande inte vad det var som hände, men vi gör allt vad vi kan för att ta reda på det. Det viktiga är ju så att kunna identifiera något som gick fel som vi sen kan rätta till inför framtiden, säger Hans Ellegren.

Måste utredas

Hans företrädare på posten Göran K Hansson, som var Kungliga Vetenskapsakademiens ständige sekreterare mellan åren 2015-2021, kallar dagens fadäs olycklig.

– Det är en viktig princip att pristagarna ska få veta det först, och sedan ska alla få veta det samtidigt. Det finns ett förnuft och en rättvisa i det, säger han.

– Men i elektroniska tider kan läckorna uppstå på annat sätt än på papprets tid. Båda har sina problem. Vad det handlar om den här gången vet vi inte, det måste man utreda så snart priset tillkännagetts.

Läcka 2010

Enligt Göran K Hansson tas alltid det slutgiltiga beslutet vid sammanträdet 9.30 samma dag som tillkännagivandet. Sekretessen under hela processen ska hanteras med största försiktighet.

Trots det är det inte första gången en pristagare läckt ut på förhand.

2010 avslöjade Svenska Dagbladet att Nobelpriset i medicin det året skulle gå till britten Robert Edwards, som låg bakom tekniken med provrörsbefruktning.

Nyheten blev förstasida samma dag som tillkännagivandet. Vid den tiden var Göran K Hansson sekreterare i Karolinska Institutets Nobelkommitté och hade ansvaret att meddela vinnaren.

– Då hade vi haft ett inbrott några månader innan i Nobelkommittéordförandens bil och det hade stulit utredningsmaterial, så vi tror att det hade ett samband med det, säger Göran K Hansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!