Skyddsjakt på varg i Sjundareviret

Länsstyrelserna i Stockholm och Södermanland har beslutat om skyddsjakt efter en varg i Sjundareviret, som sträcker sig över länsgränsen, efter upprepade angrepp på får.

Länsstyrelserna i Sörmland och Stockholm har beslutat om skyddsjakt på en varg i Sjundareviret. Arkivbild.

Länsstyrelserna i Sörmland och Stockholm har beslutat om skyddsjakt på en varg i Sjundareviret. Arkivbild.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Natur2021-10-04 12:01

De senaste veckorna har varg vid fem tillfällen angripit får och orsakat omfattande skador. Länsstyrelserna har nu beslutat om skyddsjakt på en varg, enligt ett pressmeddelande.

Skyddsjakten är tillåten från den 1 oktober till och med den 1 november i år.

I augusti angrep varg får på två gårdar nära Nykvarn i Stockholms län. Då dödades 18 får. I september har tre angrepp skett inom den delen av Sjundareviret som ligger i Södermanlands län, samtliga på gårdar mellan Gnesta och Mariefred. I dessa angrepp har sammanlagt 101 får dödats, skadats, tvingats avlivas eller är saknade.

Samtliga hagar där angreppen har skett angränsar mot vatten, varifrån vargen eller vargarna sannolikt har tagit sig in.

Eftersom det inom Sjundareviret finns många fårgårdar gör länsstyrelserna bedömningen att det inte finns någon annan lämplig lösning än skyddsjakt för att undvika fler angrepp.

Länsstyrelsen utser en jaktledare som i sin tur utser ett jaktlag.

Fakta: Sjundareviret

Det har funnits varg permanent i det aktuella området sedan 2014. År 2015 föddes de första valparna och Sjundareviret bildades. Sedan dess har det fötts fyra kullar inom reviret.

Sjundareviret sträcker sig ungefär från E4:an mellan Södertälje och Vagnhärad och bort till sjön Klämmingen i väst. Utbredning av reviret varierar något mellan åren och baseras utifrån var man säkrat synobservationer, spillningar och spår i snö.

Källa: Länsstyrelsen i Stockholm

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!