Regeringsbojkott av Natomöte i Ungern

Ungerns parlament ska hålla ett extramöte om Sveriges Natoansökan på måndag. Men något beslut kan inte fattas – regeringspartiet Fidesz tänker inte dyka upp, bekräftar en oppositionsledamot. Samtidigt säger sig Turkiet ha sista ordet i processen.

Parlamentet i Budapest. Arkivbild.

Parlamentet i Budapest. Arkivbild.

Foto: Tibor Illyes/MTI/AP/TT

Nato2023-07-29 08:21

Sverige har tagit tydliga steg för att uppfylla kraven, men mer återstår. Det var beskedet från Turkiets utrikesminister Hakan Fidan, sida vid sida med sin ungerske kollega Peter Szijjarto, på en presskonferens i Budapest under fredagen.

Fidan beskrev det som att Turkiet och Ungern nu samarbetar tätt i processen för att godkänna Sveriges ansökan. Men det blir parlamentet i Turkiet som "har sista ordet", underströk Fidan enligt nyhetstjänsten TRT. Och där tas inte frågan upp förrän i oktober.

I Ungerns parlament ska Sveriges Natoansökan debatteras på ett extra möte på måndag, men enligt Ágnes Vadai, ledamot för socialdemokratiska DK, kommer styrande Fidesz inte att delta. Därmed kan det inte bli någon omröstning om Sveriges medlemskap.

– Fidesz har meddelat öppet att de inte kommer att delta. Så det kan inte bli någon röstning eller ratificering, säger Vadai.

Mötet är alltså extrainkallat. Ungerns parlament är egentligen sommarstängt och öppnar igen den 25 september. Innan dess är det inte troligt att det blir någon omröstning om Sveriges Natoansökan, enligt Vadai.

– Jag tvivlar på att det blir (ytterligare) ett extrainsatt möte, men inget är omöjligt. Eftersom det är upp till premiärminister Orbán.

Ungern och Turkiet är de enda Natomedlemmar som ännu inte godkänt Sveriges ansökan. Så fort de gör det blir Sverige medlem i den stora försvarsalliansen.

Fakta: Sveriges ratificering

Sverige ansökte om Natomedlemskap i maj 2022 och blev formellt inbjudet en dryg månad senare. Hittills har 29 av 31 länder ratificerat.

I den här ordningen har godkännandet skett:

Juli 2022: Danmark, Kanada, Island, Norge, Storbritannien, Nederländerna, Tyskland, Estland och Lettland

Augusti 2022: Polen, Litauen, Luxemburg, Bulgarien, Albanien, Belgien, Frankrike, Italien, USA, Rumänien, Nordmakedonien, Slovenien och Kroatien

September 2022: Montenegro och Tjeckien

Oktober 2022: Slovakien, Spanien, Portugal och Grekland

April 2023: Finland

Återstår gör Ungern och Turkiet. I samband med Natos toppmöte i Vilnius i början av juli ingicks ett avtal mellan Turkiet, Sverige och Nato om att Turkiet kommer att godkänna "så snart som möjligt", vilket verkar innebära i oktober. Ungern har sagt att ett godkännande kan komma inom kort och att det handlar om "teknikaliteter".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!