Expert: "Återstår att lösa ordningsföljden"

Som en gisslanutväxling där ingen av parterna har tilltro till varandra. Så beskriver Turkietkännaren Paul Levin upploppet av den svenska Natoprocessen. –Det som återstår nu är att lösa ordningsföljden, säger han.

Paul Levin, chef för Institutet för Turkietstudier på Stockholms universitet. Arkivbild.

Paul Levin, chef för Institutet för Turkietstudier på Stockholms universitet. Arkivbild.

Foto: Christine Olsson/TT

Nato2023-09-26 15:35

Det turkiska parlamentet återsamlas på söndag 1 oktober efter sommaruppehållet och enligt tidigare löften är det i anslutning till öppnandet som den svenska Natoansökan ska godkännas.

– Det börjar närma sig pudelns kärna. Sverige har genomfört sina åtaganden, Turkiet har fått igenom en hel del – inte allt, men ungefär det som de hade kunnat förvänta sig – och det som återstår nu är den här F-16 affären, säger Paul Levin, chef för Institutet för Turkietstudier på Stockholms Universitet.

Saknar tilltro

President Recep Tayyip Erdogan har tidigare hävdat att godkännandet av den svenska Natoansökan och USA:s löfte om försäljning av F-16 plan till Turkiet inte har med varandra att göra, men nu låter det delvis annorlunda.

Turkiet kommer att godkänna den svenska Natoansökan om USA håller sitt löfte om försäljning av F-16 plan till landet, säger Erdogan enligt Reuters.

– Det är en rörig situation. USA har ingen tilltro till Ankara och kräver att Turkiet ratificerar först innan man går vidare med försäljningen. Turkiet har å sin sida ingen tilltro till USA, säger Paul Levin.

Rad invändningar

Den amerikanska kongressen har ännu inte gett formellt klartecken till försäljningen. Bob Menendez, ordförande för senatens utrikesutskott och en av de största motståndarna till en F-16-försäljning till Turkiet, är den som tillsammans med representanthusets utskottsordförande behöver ge sitt godkännande till affären.

– Han har tidigare haft en hel rad invändningar mot försäljningen, varav flera handlar om Turkiets inställning till mänskliga rättigheter. Men vad jag förstår har Biden-administrationen nu lyckats förhandla ned det hela till att främst handla om den svenska Nato-utvidgningen, säger Paul Levin.

Stor press

Det som ytterligare komplicerar processen är att senatorn Bob Menendez utreds för korruption och därför tillfälligt tvingats lämna sin post som ordförande i utrikesutskottet.

– Det som återstår är problematiken med ordningsföljden. Erdogan vill se till att han verkligen inte blir lurad, men pressen på honom är stor. Första arbetsdagen är på tisdag. Än så länge finns vad jag vet inget om den svenska Natoratificeringen på dagordningen, säger Paul Levin.

Rättad: I en tidigare version av texten förekom en formulering som inte återspeglar Levins uppfattning om tidsramen för den svenska Natoratificeringen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!