Svenskar allt sämre på att återvinna

Samtidigt som mängden förpackningar ökar blir vi svenskar allt sämre på att återvinning. Det visar nya siffror från Naturvårdsverket.

Svensken använder årligen förpackningar som sammanlagt väger 130 kilo. Arkivbild.

Svensken använder årligen förpackningar som sammanlagt väger 130 kilo. Arkivbild.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Miljö2023-12-02 18:16

I fjol blev svenskarna sämre på att återvinna förpackningar jämfört med 2021. Av de nio återvinningsmålen för förpackningar uppfylldes bara två, att jämföra med fyra året innan.

Samtidigt ökar mängden avfall. Ett exempel är plastförpackningar som sedan 2012 har ökat med närmare 30 procent. Där ligger Sveriges återvinningsmål på 50 procent, men återvinningen hamnade på 35 procent förra året, vilket var lägst återvinningsgrad i statistiken.

"Vi behöver minimera den totala mängden avfall och designa förpackningar så att de håller längre, återanvänds eller att materialet går att återvinna", skriver Fredrik Khayati på Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

I Sverige användes enligt verket nära 1,3 miljoner ton förpackningar till varor och transporter under 2022, vilket motsvarande ungefär 130 kilo per person.

Papp, kartong och wellpapp var de förpackningsmaterial som användes i störst mängd, över 60 kilo per person.

De förpackningar som återvanns mest under fjolåret var pantburkar och glas. 89 procent av aluminiumburkarna återvanns. Motsvarande siffra för glas var 86 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!