Evakueringsplan med svenskar lämnar i kväll

Ett civilt flyg med svenskar kommer att lämna Ben Gurion-flygplatsen utanför Tel Aviv under torsdagskvällen, uppger UD i ett mejl.

Planen är att ett svenskt civilt flyg ska lämna flygplatsen utanför Tel Aviv under torsdagskvällen, uppger UD. Arkivbild.

Planen är att ett svenskt civilt flyg ska lämna flygplatsen utanför Tel Aviv under torsdagskvällen, uppger UD. Arkivbild.

Foto: Oren Ziv/AP/TT

Mellanöstern2023-10-12 12:38

TT har varit i kontakt med en av de strandade svenskarna i Israel som uppger att planet lyfter klockan 19.30 i kväll, med ankomst på Arlanda.

– Vi håller på och skyndar oss här, säger svenskan.

UD vill dock ännu inte bekräfta uppgiften.

"I nuläget går vi inte in på närmare detaljer om den assisterade utresan. Situationen i Israel och Palestina är svår och oförutsägbar. Detta innebär att även insatsen för att assistera svenskar som vill lämna är komplex", skriver UD.

Svenskar som är anmälda på svensklistan för Israel och Palestina, och som uttryckt önskemål om att få lämna, kommer att bli kontaktade när plats och avgångstid finns, uppger UD vidare.

Utrikesminister Tobias Billström (M) sade på onsdagskvällen att ett första flyg skulle lyfta från flygplatsen på torsdagen. Den planen kvarstår, enligt UD.

"För alla svenskar gäller att man själv ansvarar för att resa till flygplatsen från där man befinner sig, och att man ska kunna styrka sin identitet", skriver utrikesdepartementet vidare.

Resan är öppen för svenska medborgare såväl som personer som har rätt att vistas i Sverige.

Under torsdagen avgår också ett fartyg från israeliska Haifa med destination Larnaca på Cypern där flera svenskar kommer att vara ombord.

Vissa gränsövergångar är öppna under begränsade tider, enligt den svenska ambassadens hemsida, men situationen kan snabbt förändras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!