Efter evakuering: "Känns hemskt att ha lämnat"

Barbara Zylbering var en av de första svenskarna som evakuerades från Tel Aviv för knappt två dygn sedan. Men oron för familjen som är kvar i Israel är svår att uthärda. –Det är nästan värre att vara på avstånd.

Barbara Zylbering och flera svenskar när de anlände till Arlanda under natten till fredagen efter att ha evakuerats med ett flygplan från Ben Gurion-flygplatsen utanför Tel-Aviv.

Barbara Zylbering och flera svenskar när de anlände till Arlanda under natten till fredagen efter att ha evakuerats med ett flygplan från Ben Gurion-flygplatsen utanför Tel-Aviv.

Foto: Fredrik Persson/TT

Mellanöstern2023-10-14 11:41

Barbara Zylbering var en av de 143 personer som åkte med planet som regeringen chartrat och som landade på Arlanda under natten till fredagen.

Men oron för barn och barnbarn som är kvar i Israel har bara ökat sedan hemkomsten, berättar hon.

– Det är värre nu om jag ska vara ärlig. Det känns hemskt att ha lämnat, man känner sig lite som en svikare. Det är jobbigt.

Barbara Zylbering håller tät kontakt med sin dotter som är svensk medborgare men bosatt i Israel sedan många år tillbaka. Inte minst tänker hon mycket på två av barnbarnen som är inkallade i militären.

Oron är stor att de ska behöva bevittna eller göra något som "ger mardrömmar för livet".

– Den ena är rekryt och inte färdigutbildad, jag hoppas att han inte ska behöva gå ut i strid.

På väg till stranden

Barbara Zylbering var på besök hos sin dotter med familj, som bor i orten Tel Mond i norra delen av landet, när terrorstämplade Hamas inledde sin urskillningslösa attack mot Israel förra lördagen.

– Min dotter och jag var på väg till stranden för att promenera när det kom meddelanden om att man ska hålla sig inomhus. Vi vände och åkte hem och tittade på nyheter hela dagen, säger Zylbering.

Hon betonar att hon aldrig upplevde fara för sin egen del även om det hela tiden varit nervöst.

– De har bombsäkra rum där vi suttit ett par gånger när vi blev meddelade om att vi skulle gå in.

Var bråttom

Flygplanet Barbara Zylbering åkte med var det första som regeringen chartrat för att evakuera svenska medborgare från Israel och de palestinska områdena.

Via vänner i Sverige hade hon blivit förvarnad om att en evakuering var på gång. Men information från den svenska ambassaden om att planet skulle avgå kom väldigt snabbt inpå, enligt Zylbering, som hade önskat tydligare besked.

– Då var det bråttom, vi skulle vara där på tre timmar. Men i och med att vi hade hört om evakueringen så hade vi packat och var förberedda. Det var bara att kasta sig in i bilen, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!