Kan bli rekordÄr för "vÀrldens dyraste" svamp

Vanlig i svenska skogar – men en eftertraktad delikatess i Japan. Svampexperten Perl-Axel Karlsson tror pĂ„ ett rekordĂ„r för goliatmusseronen, som ocksĂ„ kallas vĂ€rldens dyraste svamp.

Goliatmusseronen Àr en av vÀrldens dyraste svampar, men vanlig i svenska skogar. Arkivbild.

Goliatmusseronen Àr en av vÀrldens dyraste svampar, men vanlig i svenska skogar. Arkivbild.

Foto: Christine Olsson/TT

Mat & dryck2020-08-16 19:00

En vÀlvd brunaktig hatt och en hÄrd, böjd fot. Goliatmusseronen ser för ett otrÀnat öga ut som vilken svamp som helst, men Àr en riktig dyrgrip.

I Japan har den samma status som traditionella delikatesser som kaviar och tryffel. Marknaden för svampen, som dÀr heter matsutake, Àr vÀrd mellan 30 och 40 miljarder japanska yen Ärligen, enligt Japan Times. Det motsvarar ungefÀr 2,4 till 3,2 miljarder svenska kronor.

– PĂ„ marknader i Tokyo kostar den drygt 10 000 kronor kilot. Tokyo Ă€r ju en ganska dyr stad, men det Ă€r mycket pengar alltsĂ„, sĂ€ger svampkonsulenten Per-Axel Karlsson.

Tror pÄ rekordÄr

I Sverige dÀremot gÄr den ofta under radarn. Den Àr vanlig i norra delarna av landet men fÄr sÀllan samma uppmÀrksamhet som klassikern kantareller.

– Den trivs pĂ„ magra tallhedar som ska vara minst 70 Ă„r gamla. FrĂ„n Örnsköldsvik och uppĂ„t sĂ„ Ă€r det en vanlig svamp, vissa Ă„r finns det mĂ€ngder och vissa Ă„r finns det jĂ€ttelite. Precis som med alla arter.

I Ă„r tror Per-Axel Karlsson pĂ„ det förstnĂ€mnda, vilket PiteĂ„-Tidningen tidigare skrivit om. Han har redan nu fĂ„tt flera rapporter om att folk har hittat goliatmusseroner – och tror, som han sĂ€ger, att det "bara Ă€r förelöpare för det som ska komma".

– Jag har ingen kristallkula, men jag har hĂ„llit pĂ„ med svamp i mĂ„nga Ă„r.

Tricket: Vicka pÄ svampen

TT: Har du nÄgra tips pÄ hur man hittar den?

– Svampen sitter vĂ€ldigt lĂ„ngt ner i marken och den Ă€r böjd, sĂ„ man mĂ„ste vrida och vicka pĂ„ den för att fĂ„ upp den hel. Det finns en svamp som heter kragmusseron som folk brukar ta fel pĂ„, som orsakar illamĂ„ende. Kragmusseron har en vĂ€ldigt kort fot och sitter knappt alls nere i marken.

Per-Axel Karlsson Àr sjÀlv förtjust i smaken pÄ goliatmusseron, men berÀttar att den mÄste tillagas pÄ sitt eget speciella sÀtt. Det Àr mycket tuggmotstÄnd i den, sÄ den behöver lÄng tid pÄ spisen.

– Man kan rosta den och lĂ€gga i en soppa. Man kan ocksĂ„ skĂ€ra den i smĂ„ kuber och steka den i olja i 30-40 minuter, och sedan woka ihop med lök, purjolök och nudlar. Det blir jĂ€ttegott, sĂ€ger han och tillĂ€gger:

– Men det mĂ„ste vara olja, den gĂ„r inte ihop med smör. Det Ă€r min bestĂ€mda uppfattning.

Fakta: SÄ kÀnner du igen goliatmusseron

Goliatmusseronen Àr en skivling vars hatt kan vara uppemot 30 centimeter vid. Hatten Àr till en början kastanjebrun men fÄr sÄ smÄningom stora, bruna, tilltryckta fjÀll mot ljusare bottenfÀrg. Svampens fot Àr mycket styv, jÀmntjock och nÄgot böjd. Den Àr ljus men har mörkbruna band eller flÀckar. DÄ fruktkroppen Ànnu Àr ung tÀcks skivorna av en ljus hinna, som senare bildar en ring pÄ foten. Svampen har en sÀrprÀglad, stark och nÄgot sötaktig lukt.

Arten vÀxer tillsammans med tall pÄ mager sandmark och hör i Sverige hemma frÀmst i Norrland men den pÄtrÀffas Àven dÄ och dÄ i södra Sverige.

KĂ€lla: Nationalencyklopedin

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!