En vÀlvd brunaktig hatt och en hÄrd, böjd fot. Goliatmusseronen ser för ett otrÀnat öga ut som vilken svamp som helst, men Àr en riktig dyrgrip.
I Japan har den samma status som traditionella delikatesser som kaviar och tryffel. Marknaden för svampen, som dÀr heter matsutake, Àr vÀrd mellan 30 och 40 miljarder japanska yen Ärligen, enligt Japan Times. Det motsvarar ungefÀr 2,4 till 3,2 miljarder svenska kronor.
ââPĂ„ marknader i Tokyo kostar den drygt 10 000 kronor kilot. Tokyo Ă€r ju en ganska dyr stad, men det Ă€r mycket pengar alltsĂ„, sĂ€ger svampkonsulenten Per-Axel Karlsson.
Tror pÄ rekordÄr
I Sverige dÀremot gÄr den ofta under radarn. Den Àr vanlig i norra delarna av landet men fÄr sÀllan samma uppmÀrksamhet som klassikern kantareller.
ââDen trivs pĂ„ magra tallhedar som ska vara minst 70 Ă„r gamla. FrĂ„n Ărnsköldsvik och uppĂ„t sĂ„ Ă€r det en vanlig svamp, vissa Ă„r finns det mĂ€ngder och vissa Ă„r finns det jĂ€ttelite. Precis som med alla arter.
I Ă„r tror Per-Axel Karlsson pĂ„ det förstnĂ€mnda, vilket PiteĂ„-Tidningen tidigare skrivit om. Han har redan nu fĂ„tt flera rapporter om att folk har hittat goliatmusseroner â och tror, som han sĂ€ger, att det "bara Ă€r förelöpare för det som ska komma".
ââJag har ingen kristallkula, men jag har hĂ„llit pĂ„ med svamp i mĂ„nga Ă„r.
Tricket: Vicka pÄ svampen
TT: Har du nÄgra tips pÄ hur man hittar den?
ââSvampen sitter vĂ€ldigt lĂ„ngt ner i marken och den Ă€r böjd, sĂ„ man mĂ„ste vrida och vicka pĂ„ den för att fĂ„ upp den hel. Det finns en svamp som heter kragmusseron som folk brukar ta fel pĂ„, som orsakar illamĂ„ende. Kragmusseron har en vĂ€ldigt kort fot och sitter knappt alls nere i marken.
Per-Axel Karlsson Àr sjÀlv förtjust i smaken pÄ goliatmusseron, men berÀttar att den mÄste tillagas pÄ sitt eget speciella sÀtt. Det Àr mycket tuggmotstÄnd i den, sÄ den behöver lÄng tid pÄ spisen.
ââMan kan rosta den och lĂ€gga i en soppa. Man kan ocksĂ„ skĂ€ra den i smĂ„ kuber och steka den i olja i 30-40 minuter, och sedan woka ihop med lök, purjolök och nudlar. Det blir jĂ€ttegott, sĂ€ger han och tillĂ€gger:
ââMen det mĂ„ste vara olja, den gĂ„r inte ihop med smör. Det Ă€r min bestĂ€mda uppfattning.