Charterbolagen står redo för halverad säsong

Resebolagen jublar och står redo att köra i gång så fort det bara går. –Vi tror att väldigt många kommer att vilja resa, säger Adam Györki, kommunikationschef på TUI Sverige.

Ett TUI-plan står redo. Arkivbild.

Ett TUI-plan står redo. Arkivbild.

Foto: Marcel Kusch/AP/TT

Livsstil & fritid2020-06-17 16:16

Beskedet från regeringen har resebranschen väntat ivrigt på. Från den 30 juni är det fritt fram för svenskarna att resa utomlands igen, inte överallt men bland annat till populära semesterländer som Grekland och Spanien.

– Härligt med tydliga besked, säger Erika Butterworth, Sverigechef för charterarrangören Apollo.

Hon hoppas få upp ett första flyg första helgen i juli, och då till Kreta, berättar Erika Butterworth.

– Men det kommer att bli en liten säsong för oss mot normalt, säger hon.

Hennes bästa gissning är sammanlagt cirka 200 000 resenärer från de nordiska länderna, att jämföra med 600 000 en vanlig sommar.

Oklar efterfrågan

På Ving är man osäker på hur stort suget blir i närtid. Sannolikt har många svenskar redan planerat upp sin semester på annat håll.

– Det återstår att se hur stor efterfrågan blir, men det finns ett uppdämt behov, säger Fredrik Henriksson, charterbolagets kommunikationschef.

Kollegan TUI har laddat sedan i mars och står redo att köra i gång omedelbart. Adam Györki berättar att det första TUI-charterflyget gick fullastat med tyskar till Mallorca häromdagen.

– Det sålde slut på en dag, säger han och tror och hoppas att effekten blir likadan i Sverige.

Enligt TUI kommer flygplanen att ta emot något färre passagerare än normalt. Ansiktsmask på flyget kommer att krävas. Sedan har charterbolagen infört nya riktlinjer på och runt hotellen, med bland annat större avstånd mellan restaurangborden och bättre rengöring av rummen.

Kan öka avgångarna

Även flygbolagen hoppas nu på en ljusning.

“Efterfrågan på resor i allmänhet påverkas av restriktionerna i de olika länderna och vi ser att efterfrågan generellt kan öka när restriktionerna släpps”, skriver Freja Annamatz, presschef på SAS, till TT.

“Vi fortsätter att utvärdera efterfrågan löpande och kan i sådana fall utöka antalet avgångar och destinationer”, fortsätter hon.

Norwegian säger däremot att det är för tidigt att kommentera hur beskedet kan påverkas sommarens linjer.

“Det beror lite på hur efterfrågan ser ut men vi är försiktigt optimistiska om att kunna börja flyga till fler destinationer lite längre fram men kan inte i dag säga när eller i vilken omfattning”, kommenterar Charlotte Holmbergh Jacobsson, kommunikationschef på Norwegian.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!