Bortfallet av danskar svider extra i Skåne

Den danska coronastrategin har stoppat inflödet av shoppande och ätande danskar i Skåne. Samtidigt har många pendlare drabbats av stängningen av arbetsplatser i Danmark. Globala kriser får extra stort genomslag i gränsregioner. Öresundsregionen är ett tydligt exempel.

Jenny Strandh i sin blomsterbutik i köpcentret Emporia i Hyllie i Malmö.

Jenny Strandh i sin blomsterbutik i köpcentret Emporia i Hyllie i Malmö.

Foto: Johan Nilsson/TT

Livsstil & fritid2020-03-26 06:35

– Det vi har fått lära oss nu, först med den stora migrationsvågen 2015–2016 och nu med coronapandemin, är ju att en gränsregion märker extra tydligt av stora globala händelser, säger Johan Wessman, vd för Öresundsinstituttet.

På Emporia, det skånska köpcenter som ligger närmast Öresundsbron, brukar det vara gott om köpstarka danska kunder. Nu är de borta – liksom en stor del av de svenska kunderna.

– Det är dött, säger Nina Månsson, säljare i klädbutiken Zizzi.

– Vi har inte haft några danska kunder alls sedan Danmark stängde ner gränsen.

Själv är hon korttidspermitterad och jobbar bara 60 procent. Öppettiderna har kapats i båda ändar av dagen och det kommer knappt några nya leveranser.

– Vi säljer ju ingenting och sedan är det förseningar i leveranserna från Kina där våra kläder tillverkas. Det har påverkats i alla led.

Extra dimension

Inom sällanköpshandeln är raset just nu enormt, framför allt i Stockholm, Göteborg och Malmö, berättar Mats Hedenström, näringspolitisk chef i Svensk Handel. Men i gränsområdena mot Norge och Danmark tillkommer en extra dimension, när köpstarka grannar också uteblir.

– Det finns en risk att smällen på det viset blir hårdare i Skåne, det är vår bedömning, säger han.

Onsdagen den 11 mars var det som om någon tryckt på en knapp, då kom raset, berättar Jenny Strandh, som driver tre blomsterbutiker i Malmö, varav två på Emporia.

Nu har hon korttidspermitterat alla fast anställda och sagt upp all extrapersonal. Konkurshotet flåsar i nacken.

– Men om det håller sig på denna nivå så kanske vi kan rida ut stormen.

Just nu är det dessutom osäkert om hon kommer att ha så mycket blommor att sälja framöver – leveranserna blir alltmer osäkra.

– Nu kommer det att bli brist på blommor och skitdyrt.

Pendlare drabbas

Danmark är nedstängt i långt större utsträckning än Sverige. Gränspendlarna, som till 90 procent arbetar i Danmark och bor i Sverige, riskerar att förlora sina inkomster.

Det som först kollapsade var flygtrafiken från Köpenhamns flygplats Kastrup, som också är hela Sydsveriges internationella flygplats. Den är för de allra flesta svenskar inte längre möjlig att nå. Därmed drabbas även bussbolag som brukar erbjuda transport till flygplatsen, liksom de svenska bussbolag som kör skolskjutsar i Danmark.

– Sedan har du restauranger, butiker och serviceföretag. Där har du normalt sett ett jätteflöde från Danmark just till Malmö och Helsingborg, säger Johan Wessman.

– De har två delar som försvinner. Det slår hårdare. Här får du både den svenska effekten och lite av den danska.

Ljus i mörkret

Men det finns trots allt ett litet ljus i mörkret: Både via Öresundsbron och på färjorna mellan Helsingborg och Helsingborg rullar godstrafiken fortfarande.

Trafiken med personbilar på bron minskade med 74 procent förra veckan, men trafiken med last- och varubilar minskade bara med två procent, enligt Öresundsbrokonsortiet.

Sydsvenska handelskammaren noterar också fortsatt svensk export:

– Vi utfärdar exportdokument till länder utanför EU och där ser vi att det fortsätter att trilla på, fram till i fredags i alla fall. Nu börjar även leveranserna till Kina ticka på igen, säger Stefan Müchler, vd för Sydsvenska handelskammaren.

Speciell situation

Men även han pekar på Öresundsregionens speciella situation med en nationsgräns som skär tvärs igenom en delvis integrerad bostads- och arbetsmarknad.

– Tänk dig att du skar av och la en gräns tvärs mellan Stockholm och Sollentuna där man knappt fick passera, det är klart att det hade fått effekter.

I Skåne är den gröna näringen stor och här kan det också bli problematiskt om utländsk arbetskraft från till exempel Polen stoppas av stängda gränser, framhåller Carina Centrén, Svenskt Näringslivs regionchef i Skåne och Blekinge.

– Då kommer vi att drabbas ännu hårdare i Skåne, säger hon.

Jenny Strandh i sin blomsterbutik i köpcentret Emporia i Hyllie i Malmö.
Jenny Strandh i sin blomsterbutik i köpcentret Emporia i Hyllie i Malmö.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!