Ät av naturen – nyttigt, gratis och gott

Lisen Sundgren Àr en av landets frÀmsta experter pÄ Àtliga vÀxter. Hon menar att sjÀlva letandet kan ge inre ro och ett liv mer i samklang med naturen.
–I oroliga tider hjĂ€lper det mig att vara ute i naturen och kĂ€nna att jag Ă€r en del av nĂ„gonting större.

"Det finns giftiga vÀxter, man ska vara sÀker pÄ vad man plockar ? dÄ Àr det ingen fara", sÀger Lisen Sundgren med brÀnnÀssla i handen.

"Det finns giftiga vÀxter, man ska vara sÀker pÄ vad man plockar ? dÄ Àr det ingen fara", sÀger Lisen Sundgren med brÀnnÀssla i handen.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Livsstil & fritid2020-04-06 08:37

Coronavirusets framfart stÀller till bekymmer i vardagslivet. Att söka tröst och kraft i skog och mark Àr ett sÀtt att hantera sin oro och samtidigt fÄ energi.

– Jag upptĂ€ckte sjĂ€lv hur lĂ€kande naturen var nĂ€r jag blev utbrĂ€nd för mĂ„nga Ă„r sedan. Det enda jag ville dĂ„ var att vara ute i skogen, sĂ€ger Lisen Sundgren.

Den upplevelsen gav hennes liv ny inriktning. Hon sadlade om frĂ„n skĂ„despelare och utbildade sig till natur- och skogsterapiguide och örtterapeut. Hon har ocksĂ„ skrivit flera böcker. I den senaste Ӏta vilda vĂ€xter” (Bonnier Fakta), presenteras 33 vilda, Ă€tliga vilda örter, blommor och bĂ€r.

SpÀda vÄrblad

BrÀnnÀsslan vÀckte Lisen Sundgrens nyfikenhet pÄ Àtbara vÀxter. I samband med sin rehabilitering fick hon praktikplats pÄ en trÀdgÄrd med tillhörande kafé. En vÄrdag plockade hon nÀsslor i massor för att göra soppa.

– Jag fick en aha-upplevelse. Vad finns det mer för vĂ€xter som vĂ€xer vilt och som gĂ„r att Ă€ta? Vad smakar de? Är de nyttiga?

Svaren var: Det finns ungefĂ€r 250 vilda vĂ€xter i Sverige som Ă€r Ă€tbara. De flesta smakar himmelskt – i alla fall om man tillagar dem rĂ€tt – och de Ă€r fullsmockade med vitaminer, mineraler och enzymer som gör oss gott. I nĂ€sslornas fall vitaminerna B och C, jĂ€rn och kalcium. De vĂ€xer över hela landet och Ă€r en av de allra första örterna att dyka upp pĂ„ vĂ„ren.

–  Förutom att de Ă€r nyttiga Ă€r de helt gratis.

Berikande nÀringsflora

De vilda vĂ€xterna kan verkligen berika vĂ„rt nĂ€ringsintag. NĂ€r vi levde som jĂ€gare och samlare fick vi i oss ungefĂ€r 500 olika grödor pĂ„ ett Ă„r – i dag en brĂ„kdel av det.

–  Det beror pĂ„ att mycket av de vi Ă€ter kommer frĂ„n nĂ„gra fĂ„ basvĂ€xer som vete, majs, ris och soja.

En av de vanligaste frÄgorna Lisen Sundgren fÄr Àr om nÄgra vÀxter Àr farliga att förtÀra.

–  Ja, det finns giftiga vĂ€xter. Man ska vara sĂ€ker pĂ„ vad man plockar – dĂ„ Ă€r det ingen fara. I boken har jag tagit upp nĂ„gra stycken som gĂ„r att förvĂ€xla.

Idegran, stormhatt, odört och sprÀngört hör till dem som det Àr bra att vara extra uppmÀrksam pÄ. LÀr kÀnna dem och hur de skiljer sig frÄn vÀxten du har tÀnkt plocka. Alkaloider Àr en grupp kvÀvehaltiga aminer som förekommer i olika vÀxter, bland annat odört, och har en stark inverkan pÄ mÀnniskokroppen.

SĂ€kra kort

NÀsslor, granskott, rödklöver och flÀder Àr dÀremot sorter som Àr lÀtta att kÀnna igen och som finns i sÄ gott som hela landet.

–  FĂ€rska rödklöverblommor Ă€r goda och vackra att blanda ned i sommarens sallader, soppor och desserter. Man kan ocksĂ„ torka och mala dem och blanda i bröd eller kakor.

Över huvud taget finns det mer Ă€tbart Ă€n vad man tror inpĂ„ knuten. Man behöver inte bo pĂ„ landet eller ha en trĂ€dgĂ„rd. Det Ă€r bara att gĂ„ ut i nĂ€rmaste grönomrĂ„de, park eller skog.

VÄr allemansrÀtt ger oss stor frihet, men ocksÄ ansvar.

–  Inte störa eller förstöra. SĂ„ kan man sammanfatta den, sĂ€ger Lisen.

I lagtexten framgĂ„r det att det finns saker som man inte fĂ„r plocka. Dit hör till exempel bark, ollon, nötter eller kĂ„da. Det har att göra med vad som spelade stor roll förr i tiden – nötter och ollon var viktigt nĂ€r grisar, kor och fĂ„r betade i skogen.

–  Men sĂ„ som den tillĂ€mpas i dag, innebĂ€r det att man kan plocka blommor, bĂ€r och svamp, det vill sĂ€ga sĂ„dant som kommer tillbaka nĂ€sta Ă„r, utan lov av markĂ€garen – förutsatt att man skördar försiktig, förklarar Lisen.

Inhemsk quinoa

En rolig och tacksam vÀxt att börja med Àr svinmÄlla. Den vÀxer pÄ Äkrar i trÀdgÄrdsland och rabatter frÄn SkÄne till Norrbotten.

–  Bladen, blomtopparna och stjĂ€lkarna kan Ă„ngas, smörslungas och stuvas. Perfekta att blanda ned i soppor eller omeletter. De fĂ€rska fröna gĂ„r att anvĂ€nda precis som quinoa.

Vill man spara eller förvara vÀxterna man hittar kan man ofta frysa dem, lÀgga in dem i lag eller torka. Man kan ocksÄ koka saft eller sylt. Lisen har mÀngder med recept som hon delar med sig av.

–  Jag Ă€ter nĂ„gonting vilt varje dag. Det kan bli en kopp grante, olika örtsaltsblandningar eller hummus pĂ„ svinmĂ„lla. För mig Ă€r det ett sĂ€tt att leva.

NĂ€sselsoppa med kardemumma

Det hĂ€r Ă€r Lisens tolkning av ett recept som kocken Rune Kalf Hansen skapade till deras bok ”Det vilda köket”. Det gĂ„r fint att byta ut kardemumman mot vanilj.

4 portioner

4 gula lökar

smör till stekning

1 liter vatten

1 1/2 liter nÀsslor

4 deciliter gröna Àrtor eller 2 avokador

4 hela kardemummakapslar eller 1/2–1 teskedar stött kardemumma

25 g smör

salt och peppar

Gör sÄ hÀr:

Hacka löken grovt och frÀs den glansig i lite smör i en kastrull. TillsÀtt vatten och nÀsslor. Ge det hela ett uppkok och lÄt sjuda under lock i 5 minuter.

LÀgg Àrtor eller avokadofruktköttet och kardemummakapslar i en mixer, hÀll i nÀsslor och kokvatten och mixa soppan slÀt.

HÀll tillbaka soppan i kastrullen, rör ned smör och smaksÀtt med salt och peppar. VÀrm pÄ snabbt och servera.


AllemansrĂ€tten – inte störa och inte förstöra

+ Lagen tolkas sÄ att man kan plocka blommor, bÀr och svamp som kommer tillbaka nÀsta Är utan att be markÀgaren om lov. Givetvis med hÀnsyn.

+ Det finns ocksÄ en rad vÀxter som Àr fridlysta och inte fÄr plockas samt vÀxter som Àr sÀllsynta och rödlistade.

+ Mossor och lavar Àr ofta rödlistade och tar lÄng tid att vÀxa. Var alltid pÄlÀst och varsam om dem.

+ Det Àr inte tillÄtet att bryta grenar, karva i eller riva loss nÀver eller bark frÄn trÀden.

+ Mer information om allemansrÀtten hittar du pÄ NaturvÄrdsverkets hemsida, naturvardsverket.se artdatabanken.se.

KĂ€llor: NaturvĂ„rdsverket, Ӏta vilda vĂ€xter” av Lisen Sundberg.


Lisens tre favoriter

1. NĂ€sslor.

”Nyttig och lĂ€tt att göra soppa pĂ„. HĂ€rlig vĂ„rbudbĂ€rare!”

2. Myskmadra.

”De Ă€r fin en smaksĂ€ttare. De har en söt, vaniljaktig smak.”

3. SvinmĂ„lla.

”PĂ„minner om spenat. GĂ„r att Ă€ta som den Ă€r eller tillaga pĂ„ olika sĂ€tt. Jag brukar göra en slags hummus med gula Ă€rtor och olivolja pĂ„ den.”

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!