Kristna rådet: "Koranbränning bör bli hatbrott"

Sveriges kristna råd fördömer koranbränningar och vill att de ska kunna räknas som hatbrott. En bibelbränning skulle dock inte vara lika laddad, tror Sofia Camnerin, generalsekreterare för Sveriges kristna råd (SKR).

Den senaste koranbränningen vid Stockholms moské skedde i ett så känsligt sammanhang att det borde räknas som hatbrott, anser Sveriges kristna råd. Arkivbild.

Den senaste koranbränningen vid Stockholms moské skedde i ett så känsligt sammanhang att det borde räknas som hatbrott, anser Sveriges kristna råd. Arkivbild.

Foto: Caisa Rasmussen/TT

Koranbränningarna2023-07-03 13:59

Den senaste koranbränningen utanför Stockholms moské i onsdags blev droppen för Sveriges kristna råd, en organisation som inbegriper de olika kristna samfunden i landet. I likhet med landets interreligiösa råd vill de nu därför att koranbränning som handling ska prövas rättsligt.

– När det sker i samband med den muslimska högtiden eid utanför den stora moskén känner vi att man passerat en viktig gräns, säger Sofia Camnerin, generalsekreterare, SKR, till TT.

Kan räknas som hatbrott

I nuläget finns inget förbud mot att bränna heliga skrifter. Yttrandefriheten och demonstrationsfriheten är starkt skyddade enligt grundlagen. Det är dock ingen förändring av grundlagen som Sofia Camnerin nu efterlyser.

– Nej, men man måste titta på den lagstiftning som finns och när en handling går över till hatbrott och hets mot folkgrupp, säger hon.

TT: Hur skulle ni då förhålla er till en bränning av en bibel?

– Det går inte att jämföra. Jag tror inte att det skulle bli lika laddat.

TT: Många skulle nog anse att det är lika laddat?

– Ja, men man måste titta specifikt på typen av beteende. Att bränna koranen efter fredagsbönen utanför en moské är så tydligt riktat mot en religiös grupp.

TT: Men om någon bränner en bibel under en känslig religiös helg?

– Jag tror ändå inte det är lika laddat. Visst, det kan vara det och situationen kan förändras, säger Sofia Camnerin.

Det uppskruvade politiska läget kring koranbränningarna har påverkat rådets inställning, konstaterar hon.

– Nu när hela samhället är involverat och EU, UD samt 57 muslimska länder anser att man passerat en gräns, är det dags att pröva frågan rättsligt. Vi vill tydligt visa solidaritet med den muslimska gemenskapen. Vi behöver inte religionsmotsättningar nu, säger Sofia Camnerin.

Vill se utredning

Även Åke Bonnier, biskop i Skara stift och talesperson för ärkebiskop Martin Modéus under hans semester, fördömer koranbränningarna.

Han vill se en utredning som ser över möjligheten att förbjuda handlingen genom att exempelvis klassa den som hets mot folkgrupp.

– Man borde utreda om ett förbud mot att bränna eller skända alla typer av heliga skrifter är möjligt, säger han till TT.

TT: Skulle det inte hota yttrandefriheten och religionsfriheten?

– Den friheten handlar inte om att trampa på människors innersta känsla av helighet, säger Åke Bonnier.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!