Momika ska utvisas – men blir troligen kvar

Koranbrännaren Salwan Momika bedöms ha lämnat oriktiga uppgifter vid sin ansökan om uppehållstillstånd i Sverige. Migrationsverket har nu beslutat att utvisa honom – men hindras från att verkställa beslutet fram till april nästa år.

Så sent som i lördags eldade Salwan Momika en koran under en allmän sammankomst i centrala Stockholm.

Så sent som i lördags eldade Salwan Momika en koran under en allmän sammankomst i centrala Stockholm.

Foto: Fredrik Persson/TT

Koranbränning2023-10-26 16:42

Salwan Momika beviljades 2021 ett tillfälligt uppehålls- och arbetstillstånd i Sverige, som skulle ha löpt ut i april 2024. Men efter att i somras ha öppnat hans ärende på nytt har Migrationsverket kommit fram till att tillstånden ska återkallas.

Orsaken är att Momika bedöms ha lämnat uppgifter som inte stämmer.

– Han har lämnat oriktiga uppgifter om grunderna för sitt skyddsbehov i sin ansökan om uppehållstillstånd, säger Jesper Tengroth, presschef vid Migrationsverket.

– Vilka de uppgifterna är kan jag inte gå in på eftersom ärendet är belagt med sekretess.

Får ändå stanna i Sverige

Parallellt med utvisningsbeslutet har dock Momika beviljats ett nytt tillfälligt uppehållstillstånd som sträcker sig till den 16 april 2024. Det har han fått på grund av verkställighetshinder, det vill säga att det bedöms för farligt för honom att skickas tillbaka till hemlandet Irak.

– Vi konstaterar att han riskerar tortyr och omänsklig behandling om han återvänder. Det gör att vi samtidigt fattade beslut om verkställighetshinder, säger Jesper Tengroth.

Till TT säger Salwan Momika att han inte kommer att lämna landet.

– Jag kommer att leva och dö i Sverige. Migrationsverkets beslut riskerar nu mitt liv. Jag kommer att överklaga. Jag misstänker att Migrationsverket har blivit pressat politiskt.

– Jag fick beskedet för en halvtimme sedan. De vill att jag ska lämna landet när mitt uppehållstillstånd går ut i april. De sade åt mig att hitta ett land som kan ta emot mig, annars blir det Irak, säger Momika.

Tipsades i somras

Migrationsverket har även beslutat att Salwan Momikas utvisning ska förenas med ett återreseförbud på fem år. Enligt Jesper Tengroth var det i somras som Migrationsverket fick in ny information – bland annat via tips – som nu lett till utvisningsbeslutet.

Salwan Momika har under de senaste åren stått bakom en stor mängd koranbränningar. Flera av dem har lett till upplopp och oroligheter. Filmer från aktionerna har också spritts över världen och väckt ilska och kritik i flera muslimska länder.

När Momikas nya tillfälliga uppehållstillstånd löper ut i april, kan myndigheten komma att göra en ny bedömning om verkställighetshinder fortfarande föreligger.

Fakta: Salwan Momika

Salwan Momika är född i Irak 1986.

Han kom till Sverige 2021 och beviljades då tillfälligt uppehållstillstånd i tre år. I Irak var han politiskt aktiv och ska bland annat ha grundat det politiska partiet Democratic Syriac union, som uppges ha kämpat för den kristna minoritetens rättigheter i landet.

Enligt Dagens Nyheter var han aktiv i två olika milisgrupper, båda med kopplingar till Iran.

I sociala medier har han sedan han kom till Sverige uttryckt sympatier för Sverigedemokraterna och till Aftonbladet har han själv sagt att han är medlem i partiet.

Kort efter sin ankomst till Sverige dömdes han för olaga hot mot en man som han delade lägenhet med. Han dömdes mot sitt nekande till 80 timmars samhällstjänst.

Själv ser han sina koranbränningar som kritik mot islam och hans uttalade mål har varit att Koranen ska förbjudas i Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!