Konsumentverket stoppar populär cykelhjälm

Konsumentverket har infört ett tillfälligt försäljningsförbud för den populära cykelhjälmen Hövding 3. Enligt verket har hjälmen inte testats ordentligt innan den släpptes på marknaden. Tillverkaren ska överklaga beslutet.

Konsumentverket sätter tillfälligt stopp för försäljning av cykelhjälmen Hövding 3 i Sverige. Arkivbild.

Konsumentverket sätter tillfälligt stopp för försäljning av cykelhjälmen Hövding 3 i Sverige. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Konsument2023-11-01 14:50

Bakgrunden till beslutet är att hjälmen, som löser ut sig till en skyddande airbag i händelse av krock, inte uppfyller gällande krav, enligt Konsumentverket.

Bristande testning av hjälmen nämns som ett av skälen.

– Det finns frågetecken kring provmetoden man har använt. Man kan inte med säkerhet säga att hjälmen löser ut sig och ger ett skydd i hastigheter över 20 kilometer i timmen, säger Kristofer Johannesson, biträdande konsumentombudsman på Konsumentverket, till TT.

– Sedan har vi också sett att den inte löser ut sig i alla situationer som den borde. Vi har bedömt indikationerna som så tydliga att vi har agerat med ett tillfälligt försäljningsstopp, säger han.

Gäller tills vidare

Förbudet gäller omedelbart och tills vidare såvida inte verket beslutar något annat. Om tillverkaren Hövding bryter mot förbudet riskerar företaget ett vite på tre miljoner kronor.

Förbudet gäller bara Hövding, återförsäljare omfattas inte, enligt Kristofer Johannesson.

– Det här förbudet är riktat mot vår motpart i ärendet, säger han.

Konsumentverket inledde sin granskning av Hövding 3 sedan verket under våren fått in anmälningar från allmänheten om säkerhetsbrister i hjälmen. Bristerna har även uppmärksammats i medierna.

Förra sommaren tog försäkringsbolaget Folksam bort sin rekommendation av hjälmen sedan krocktester visat att den inte skyddar cyklisten vid krock med en bil som kör i 40 kilometer i timmen.

Ska överklaga

TT: Vad är er uppmaning till den som har och använder Hövding 3?

– Vi är inte färdiga med utredningen än, så vi är inte i ett läge där vi kan säga att hjälmen är farlig, men var och en måste själv bedöma om man känner en osäkerhet inför att använda hjälmen – och känner man en osäkerhet så ska man låta bli att använda den, säger Kristofer Johannesson.

I ett mejl till TT skriver Hövding att man inte delar Konsumentverkets bedömning om att hjälmen inte har genomgått tillräckliga tester, och att man ska överklaga beslutet.

"Hövding kommer att följa Konsumentverkets beslut och tillfälligt upphöra med försäljningen av Hövding 3 i Sverige. Hövdings förhoppning är att kunna återuppta försäljningen när Konsumentverket och domstol har fått möjlighet att göra en fullständig prövning. Inget beslut om återkallelse av Hövding 3 har fattats", skriver företaget.

SVT Nyheter var först att rapportera om Konsumentverkets beslut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!